Orphan page

Een Orphan page, ook wel een verweesde pagina genoemd, is een webpagina op een website die niet intern wordt gelinkt vanuit andere pagina’s binnen dezelfde website. Met andere woorden, het is een pagina die geïsoleerd is en geen directe links heeft vanaf andere pagina’s op dezelfde website.

Hoe worden Orphan pages gebruikt?

Orphan pages worden meestal gecreëerd door onbedoelde fouten in de websitestructuur, zoals het niet opnemen van interne links naar nieuwe of minder belangrijke pagina’s tijdens het bouwen van de website. Dit kan resulteren in geïsoleerde pagina’s die niet gemakkelijk bereikbaar zijn vanaf de startpagina of andere belangrijke pagina’s.

Wanneer een pagina een verweesde pagina is, kan deze moeilijker te ontdekken zijn voor zoekmachines en gebruikers. Ze missen de context en de linkpopulariteit die interne links bieden, waardoor ze mogelijk lager worden gerangschikt in zoekresultaten of helemaal niet worden geïndexeerd.

Waarom zijn Orphan pages belangrijk voor SEO?

Orphan pages hebben invloed op de SEO van een website en kunnen negatieve gevolgen hebben. Hier zijn enkele redenen waarom Orphan pages belangrijk zijn voor SEO:

  • Zichtbaarheid: Als een pagina geen interne links heeft, kan deze moeilijk te ontdekken zijn voor zoekmachines. Het ontbreken van indexering kan leiden tot een verminderde zichtbaarheid in zoekresultaten, waardoor organisch verkeer wordt belemmerd.
  • Crawlbaarheid: Zoekmachines gebruiken links om door websites te navigeren en pagina’s te indexeren. Als een pagina geen interne links heeft, kan het voor zoekmachines moeilijker zijn om deze te bereiken en te indexeren, wat resulteert in verminderde crawlbaarheid.
  • Gebruikerservaring: Orphan pages zijn ook nadelig voor de gebruikerservaring. Gebruikers kunnen moeite hebben om geïsoleerde pagina’s te vinden en te bereiken, waardoor ze mogelijk belangrijke informatie missen. Dit kan leiden tot frustratie en een hoger bouncepercentage.
  • Linkpopulariteit: Interne links dragen bij aan de linkpopulariteit van een website. Door interne links naar belangrijke pagina’s toe te voegen, kunnen de linkwaarde en autoriteit van een website worden verspreid, wat de algehele SEO-positie van de website kan verbeteren.

Orphan pages zijn geïsoleerde webpagina’s op een website die niet intern worden gelinkt vanuit andere pagina’s. Ze hebben negatieve gevolgen voor de SEO, zichtbaarheid, crawlbaarheid en gebruikerservaring van een website. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle pagina’s op een website goed geïntegreerd zijn in de websitestructuur en intern gelinkt worden om een goede indexering en zichtbaarheid in de zoekmachines te krijgen.

Kennisbank