Data driven
Warehousing.

Je hebt misschien ergens wel is iets gelezen of tijdens een goed gesprek gehoord over data warehousing en marketing data warehousing, maar waarbij je niet precies weet wat het inhield en waarom het van cruciaal belang is voor jouw website? Maak je dan geen zorgen! Het klinkt misschien heel erg spannend en onbekend, maar wij leggen je het hier op een makkelijke manier uit, waardoor jij straks na het lezen van het artikel denkt: Let’s get some data warhousing starting!

 • Welke kanalen dragen het meeste bij aan conversie?
 • Wat is de customer lifetime value (CLV) van mijn klanten?
 • Welke producten hebben de meeste potentie tot verkoop?
 • Hoeveel impact heeft online op mijn offline kanalen?

En uiteraard meer. Data is namelijk niet het antwoord, maar het middel om die vragen te beantwoorden.

Marketing Data Warehousing: Definitie en Doel

In deze fascinerende digitale wereld is het begrijpen en toepassen van data warehousing en marketing data warehousing essentieel om jouw concurrenten voor te blijven en je bedrijf naar nieuwe hoogten te tillen. Maar wat is data warehousing eigenlijk?

Kort gezegd is het een geavanceerd systeem dat je in staat stelt om enorme hoeveelheden gegevens van verschillende bronnen te verzamelen, te organiseren en te analyseren. En wat is marketing data warehousing? Wel, dat is het specifieke gebruik van data warehousing in het kader van marketingactiviteiten. Door gebruik te maken van data warehousing en marketing data warehousing kun je waardevolle inzichten verkrijgen over het gedrag en de voorkeuren van jouw doelgroep. Met deze inzichten kun je gerichte marketingstrategieën ontwikkelen, je klantsegmenten verfijnen, gepersonaliseerde ervaringen bieden en datagedreven beslissingen nemen die de groei van je bedrijf stimuleren.

Dus, als je wilt dat jouw website echt opvalt, je meer leads genereert en je conversies verhoogt, dan is het tijd om data warehousing en marketing data warehousing te omarmen. Blijf lezen en ontdek hoe je jouw eigen data kan verzamelen en welke krachtige tools jou kunnen helpen om jouw online aanwezigheid te transformeren en jouw bedrijf naar hoger niveau te brengen.

Voordelen van Marketing Data Warehousing

Marketing Data Warehousing is de sleutel tot het optimaliseren van jouw website en het behalen van maximale resultaten. Het is een geavanceerde aanpak om alle waardevolle informatie en gegevens van jouw marketingactiviteiten op één centrale plek op te slaan. Maar waarom zou je dit moeten toepassen? Laten we eens kijken naar de voordelen die Marketing Data Warehousing te bieden heeft.

 • Verbeterde besluitvorming: Met Marketing Data Warehousing heb je toegang tot een schat aan informatie over jouw website, klanten en marketingcampagnes. Door al deze gegevens op één plek te hebben, kun je beslissingen nemen die gebaseerd zijn op je eigen verzamelde data. Je krijgt inzicht in welke marketingkanalen het meest effectief zijn, welke producten of diensten populair zijn bij jouw klanten, en nog veel meer. Met deze kennis kun je jouw strategieën verfijnen en de juiste keuzes maken om jouw bedrijf te laten groeien.
 • Klantgerichte marketing: Een van de krachtigste onderdeelen van Marketing Data Warehousing is het vermogen om jouw klanten beter te begrijpen. Door het analyseren van klantgedrag en voorkeuren kun je gepersonaliseerde marketingcampagnes ontwikkelen die aansluiten bij de specifieke behoeften en interesses van jouw doelgroep. Hierdoor vergroot je de betrokkenheid en loyaliteit van jouw klanten, wat uiteindelijk leidt tot meer conversies en hogere omzet.
 • Efficiëntie en kostenbesparing: Door gebruik te maken van Marketing Data Warehousing kun je jouw marketinginspanningen optimaliseren en verspilling van middelen verminderen. Je kunt identificeren welke marketingcampagnes het beste presteren en welke minder effectief zijn. Op basis van deze inzichten kun je jouw budgetten en middelen strategisch inzetten en jouw ROI maximaliseren. Dit resulteert in efficiëntie en kostenbesparingen voor jouw bedrijf.
  Concurrentievoordeel: In de moderne zakenwereld is het essentieel om een voorsprong te hebben op jouw concurrenten. Met Marketing Data Warehousing kun je waardevolle inzichten verkrijgen die jouw concurrenten mogelijk missen. Je kunt trends en patronen ontdekken die jouw bedrijf een concurrentievoordeel geven. Door jouw marketingstrategieën te baseren op feiten en data, kun je de concurrentie overtreffen en jouw marktpositie versterken.
 • Verzamelen van je eigen data: Om Marketing beslissingen uit te voeren heb je verschillende databases ter beschikking om deze op basis van ontwikkelingen door te voeren. Hier heb je bijvoorbeeld betaalde databases als Ahrefs, SEMrush of SEranking voor die data van zoekmachines verzameld. Toch hebben deze databases maar een beperkt bereik en zul je nooit bij alle aanwezige data terecht komen. Daarnaast zijn de data van deze databases tot een bepaalde periode, maar terug te lezen en zal de data nooit helemaal van jou zijn. Door dus zelf je eigen data te verzamelen, weliswaar warehousen, blijft de data die je verzamelt altijd van jou en breng je daarbij alle mogelijke kansen in kaart waardoor je niks zal mislopen!

De bouwstenen van een Data Warehouse

gecentraliseerde opslagplaats waarin je verschillende soorten data verzamelt en organiseert. Hierdoor verzamel je waardevolle inzichten, waardoor je weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste bouwstenen van een Data Warehouse:

 • Databronnen: Dit zijn de bronnen waaruit je data verzamelt. Het kan gaan om interne systemen zoals je CRM, ERP of website analytics, maar ook om externe bronnen zoals sociale media of marktonderzoeken. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van welke data je wilt verzamelen en waarom.
 • Data integratie: Hier draait het om het samenvoegen van data uit verschillende bronnen tot één geconsolideerde dataset. Dit stelt je in staat om een compleet beeld te krijgen van je bedrijfsprestaties en klantgedrag.
 • Data transformatie: Vaak is de data die je verzamelt niet direct bruikbaar in zijn ruwe vorm. Je zult deze moeten transformeren en structureren, zodat het eenvoudiger is om analyses uit te voeren en inzichten te verkrijgen. Denk hierbij aan het opschonen van gegevens, het omzetten van formaten of het verrijken van data met extra informatie.
 • Data opslag: Het opslaan van grote hoeveelheden data vereist een schaalbare en betrouwbare oplossing. Een Data Warehouse maakt gebruik van speciale databases die geoptimaliseerd zijn voor het efficiënt opslaan en beheren van grote datasets. Hierbij is het belangrijk om te zorgen voor een goede beveiliging en back up van de data.
 • Data querying en analyse: Het uiteindelijke doel van een Data Warehouse is het verkrijgen van waardevolle inzichten. Met behulp van geavanceerde analysetools kun je complexe vragen stellen aan je data en antwoorden vinden die je kunnen helpen bij het nemen van beslissingen. Denk hierbij aan het identificeren van trends, het voorspellen van klantgedrag of het evalueren van marketingcampagnes.

Een goed ingericht Data Warehouse biedt tal van voordelen voor jouw website en bedrijf. Het stelt je in staat om betere beslissingen te nemen op basis van feitelijke gegevens, je klantgedrag te begrijpen en te personaliseren, en effectievere marketingcampagnes te voeren.

Opzetten van een Marketing Data Warehouse

Het opzetten van een Marketing Data Warehouse vereist een gestructureerde aanpak. Hieronder bespreken we welke componenten je moet opzetten en waarover j Marketing Data Warehouse over moet beschikken.

Identificeren van Data Behoeften

Ten eerste moet je duidelijk identificeren welke gegevens je nodig hebt om je marketingdoelen te bereiken. Dit kan variëren van klantgegevens en transactiegegevens tot marketingcampagnes en website analyse. Door deze behoeften vast te stellen, kun je de juiste gegevensbronnen selecteren en je data warehouse ontwerpen op basis van je specifieke vereisten.

Data Modellering en Schema Ontwerp

Bij het ontwerpen van je Marketing Data Warehouse is het belangrijk om rekening te houden met de datamodellering en schema ontwerp. Dit omvat het structureren van je gegevens op een manier die logisch en gemakkelijk te begrijpen is. Hierdoor kun je efficiënt gegevens opvragen en analyseren. Het implementeren van robuuste ETL processen (Extract, Transform, Load) is ook essentieel om ervoor te zorgen dat je gegevens correct worden geïntegreerd en getransformeerd voordat ze in het warehouse worden geladen.

Data Governance en Kwaliteitsborging

Een ander belangrijk onderdeel is data governance en kwaliteitsborging. Zorg ervoor dat je een duidelijk beleid hebt voor gegevensbeheer, inclusief procedures voor gegevensverzameling, gegevenskwaliteit en gegevensbeveiliging. Door deze onderdeelen te waarborgen, kun je ervoor zorgen dat je kunt vertrouwen op de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van je gegevens, wat cruciaal is voor succesvolle analyses.

Bij de daadwerkelijke implementatie van je Marketing Data Warehouse moet je ook aandacht besteden aan de benodigde infrastructuur en hardware. Zorg ervoor dat je voldoende opslagcapaciteit hebt om je gegevens te huisvesten en dat je over krachtige servers beschikt om snelle data analyse mogelijk te maken. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in gebruiksvriendelijke tools en software die je helpen bij het beheren en analyseren van je gegevens.

Marketing Data Warehouse toepassen

Als je een marketingdatawarehouse wilt implementeren, zijn er enkele belangrijke stappen en vereisten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel gaan we dieper in op de infrastructuur en hardware vereisten, data extractie en laden, data transformatie en integratie, en data opslag en beheer.

Infrastructuur en Hardware Vereisten

Voordat je aan de slag kunt gaan met het opzetten van een marketing data warehouse, is het belangrijk om de juiste infrastructuur en hardware te hebben. Je hebt een krachtige server nodig die voldoende opslagruimte en verwerkingskracht biedt om grote hoeveelheden gegevens te kunnen verwerken. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je een betrouwbare netwerkverbinding hebt om de gegevens efficiënt te kunnen overdragen.

Data Extractie en Laden

Het succes van een marketing data warehouse hangt af van het vermogen om relevante gegevens uit verschillende bronnen te extraheren en in het warehouse te laden. Dit proces omvat het identificeren van de benodigde gegevensbronnen, het opzetten van geautomatiseerde extractieprocessen en het definiëren van de juiste datatransformatieregels. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gegevens gestructureerd en schoon zijn voordat ze worden geladen in het data warehouse.

Data Transformatie en Integratie

Na het laden van de gegevens in het marketing data warehouse, moeten ze worden getransformeerd en geïntegreerd om zinvolle inzichten te genereren. Dit omvat het samenvoegen van gegevens uit verschillende bronnen, het opschonen en normaliseren van de gegevens, en het toepassen van business rules en berekeningen om waardevolle analyses mogelijk te maken. Data transformatie en integratie zijn cruciale stappen om een consistent en betrouwbaar beeld van de marketinggegevens te creëren.

Data Opslag en Beheer

Een efficiënte opslag en beheer van de gegevens in het marketing data warehouse is essentieel voor een succesvolle implementatie. Je moet de gegevens op een gestructureerde en geoptimaliseerde manier opslaan, rekening houdend met de groei van de gegevens en de snelheid van de gegevensopvraging. Daarnaast is het belangrijk om een robuust beheersysteem op te zetten dat de integriteit, beveiliging en privacy van de gegevens waarborgt.

Door het volgen van deze stappen en het voldoen aan de vereisten voor infrastructuur, data extractie, transformatie, integratie, opslag en beheer, kun je met succes een marketing data warehouse implementeren. Het hebben van een solide en geoptimaliseerde bron van marketinggegevens stelt het je in staat om betere beslissingen te nemen, klantgedrag te begrijpen, campagnes te optimaliseren en de algehele prestaties van je marketinginspanningen te verbeteren.

 

Tips voor het toepassen van Marketing Data Warehousing

Voordat je met Marketing Data Warehousing aan de slag gaat, zijn er een paar tips die wij je willen meegeven die beginners fouten kunnen voorkomen!

 • Definieer je doelstellingen: Voordat je begint, is het belangrijk om duidelijke doelstellingen te formuleren. Wat wil je bereiken met Marketing Data Warehousing? Wil je beter inzicht krijgen in je klanten, gerichtere campagnes opzetten of je klantbeleving verbeteren? Definieer je doelen en werk daarnaar toe.
  Identificeer relevante databronnen: Verzamel de juiste gegevens die nodig zijn voor je Marketing Data Warehouse. Denk aan gegevens uit je website, sociale media, klantenservice en verkoopafdeling. Identificeer welke databronnen het meest relevant zijn voor jouw bedrijf.
 • Zorg voor een solide data integratie: Het combineren van verschillende databronnen kan een uitdaging zijn, maar het is essentieel voor een succesvolle Marketing Data Warehouse. Zorg voor een solide data integratieproces, waarbij gegevens gestroomlijnd worden en consistent worden opgeslagen.
 • Kwaliteit boven kwantiteit: Het is verleidelijk om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen, maar kwaliteit gaat boven kwantiteit. Verzamel alleen relevante en betrouwbare gegevens die aansluiten bij je doelstellingen. Dit helpt je om waardevolle inzichten te verkrijgen en beslissingen te nemen op basis van betrouwbare informatie.
 • Investeer in gegevensbeveiliging: Gegevensbeveiliging is van cruciaal belang bij Marketing Data Warehousing. Zorg ervoor dat je de nodige maatregelen neemt om de privacy van je klanten te beschermen en te voldoen aan de geldende regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Met deze tips ben je goed op weg om Marketing Data Warehousing effectief toe te passen voor jouw bedrijf. Onthoud dat het een continu proces is, waarbij je regelmatig de resultaten evalueert en bijstuurt waar nodig. Veel succes en geniet van de voordelen die Marketing Data Warehousing met zich meebrengt!

Dashboarding & Reporting bij Mvh media

Data warehousing en marketing data warehousing zijn cruciaal voor het succes van jouw website en bedrijf. Met data warehousing kun je grote hoeveelheden gegevens verzamelen, organiseren en analyseren, terwijl marketing data warehousing specifiek gericht is op het gebruik van data warehousing voor marketingactiviteiten. Door het omarmen van data warehousing en marketing data warehousing kun je waardevolle inzichten verkrijgen over het gedrag en de voorkeuren van jouw doelgroep. Dit stelt je in staat om gerichte marketingstrategieën te ontwikkelen, klantsegmenten te verfijnen, gepersonaliseerde ervaringen te bieden en datagedreven beslissingen te nemen die de groei van je bedrijf stimuleren.

De voordelen van marketing data warehousing zijn talrijk. Het stelt je in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen, klantgerichte marketingcampagnes te ontwikkelen, efficiëntie en kostenbesparingen te realiseren en een concurrentievoordeel te behalen.Om een marketing data warehouse op te zetten, moet je duidelijk identificeren welke gegevens je nodig hebt, een datamodel en schema ontwerpen, aandacht besteden aan data governance en kwaliteitsborging, en investeren in de juiste infrastructuur, hardware en tools.

Daarbij verreist het opzetten van een marketing data warehouse een gestructureerde aanpak en het volgen van specifieke stappen. Zoals het identificeren van data behoeften, data modellering en schema ontwerp, data governance en kwaliteitsborging, infrastructuur en hardware vereisten, data extractie en laden, data transformatie en integratie, en data opslag en beheer. Met een goed ingericht marketing data warehouse kun je betere beslissingen nemen op basis van feitelijke gegevens, klantgedrag begrijpen en personaliseren, en effectievere marketingcampagnes voeren. Dus, als je wilt dat jouw website opvalt, meer leads genereert en conversies verhoogt, is het tijd om de kracht van data warehousing en marketing data warehousing te benutten en jouw bedrijf naar nieuwe hoogten te tillen.

Kennisbank