Adverteren op Google

Wil je meer klanten aantrekken en je online zichtbaarheid vergroten? Dan is adverteren op Google een strategie die je niet mag negeren. Met Google-advertenties kun je je bedrijf op de kaart zetten en gericht je doelgroep bereiken. Maar hoe pas je dit effectief toe? Als ervaren content copywriter help ik je graag op weg. In deze gids ontdek je stap voor stap hoe je succesvol kunt adverteren op Google, van het opzetten van een campagne tot het optimaliseren van je advertenties. Lees verder en ontdek de kracht van Google-advertenties voor jouw bedrijf.

Wat is adverteren op Google?

Adverteren op Google is een vorm van online adverteren waarbij je jouw bedrijf, producten of diensten onder de aandacht brengt van potentiële klanten via de zoekmachine van Google. Het werkt op basis van pay-per-click (PPC), wat betekent dat je alleen betaalt wanneer iemand daadwerkelijk op je advertentie klikt.

Hoe werkt Google adverteren?

Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert in Google, worden er naast de organische zoekresultaten ook betaalde advertenties weergegeven. Deze advertenties worden bovenaan de pagina getoond, gemarkeerd met het label “Advertentie”, of soms aan de onderkant van de pagina. Het doel van adverteren op Google is om potentiële klanten te bereiken op het moment dat ze actief op zoek zijn naar producten of diensten die jij aanbiedt.

 
Zoekmachine adverteren

Waarom adverteren in Google onmisbaar is in (bijna) elke marketing strategie

Het adverteren in Google brengt verschillende voordelen met zich mee, waardoor het een onmisbare component in elke marketing strategie maakt. Hieronder zijn ze voor je opgesomd: 

 • Gericht bereiken van je doelgroep: Adverteren op Google stelt je in staat om je advertenties zeer specifiek te richten op je doelgroep. Je kunt bijvoorbeeld bepalen op welke zoekwoorden je advertenties worden weergegeven, in welke geografische regio en op welk tijdstip van de dag. Hierdoor bereik je alleen de mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt, waardoor je marketingbudget efficiënt wordt besteed.
 • Direct resultaat: In tegenstelling tot andere vormen van marketing, zoals zoekmachine-optimalisatie (SEO) of contentmarketing, waarbij het vaak lang kan duren voordat je resultaten ziet, biedt adverteren op Google direct resultaat. Zodra je je campagne opzet en je advertenties goedgekeurd zijn, kunnen potentiële klanten je bedrijf al vinden en contact met je opnemen.
 • Flexibiliteit en controle: Met adverteren op Google heb je volledige controle over je advertentiebudget en kun je dit op elk moment aanpassen. Je kunt je budget verhogen of verlagen, afhankelijk van je behoeften en de prestaties van je campagne. Bovendien kun je meten hoe je advertenties presteren en op basis daarvan optimalisaties doorvoeren om je ROAS (Return On Advertising Spend)  te verbeteren.
 • Concurrentievoordeel: Adverteren op Google stelt je in staat om te concurreren met grote spelers in de markt, zelfs als je een klein bedrijf bent. Door slim gebruik te maken van zoekwoorden en advertentie-instellingen kun je de concurrentie strijd winnen en daardoor toch bovenaan in Google terecht te komen. Hierdoor kan je toch de strijd winnen van grote concurrenten die op SEO gebied nog niet van de orde zou zijn.
 • Meetbare resultaten: Een van de grootste voordelen van adverteren op Google is dat je nauwkeurig de resultaten van je campagne kunt meten. Met behulp van de tools en statistieken die Google Ads biedt, kun je inzicht krijgen in het aantal vertoningen, klikken, conversies en zelfs de kosten per conversie. Hierdoor kun je de effectiviteit van je advertenties beoordelen en je strategie aanpassen om betere resultaten te behalen.
 • Verhoogde zichtbaarheid: Door te adverteren op Google vergroot je de online zichtbaarheid van je bedrijf. Je verschijnt bovenaan de zoekresultaten, nog voor de organische zoekresultaten, waardoor potentiële klanten je eerder opmerken. Dit verhoogt de kans dat ze op jouw advertentie klikken en je website bezoeken.
 • Mogelijkheden voor remarketing: Een krachtig onderdeel van adverteren op Google is remarketing. Met remarketing kun je mensen bereiken die al eerder interactie hebben gehad met je website of je advertenties hebben bekeken. Door deze doelgroep met relevante advertenties opnieuw te benaderen, vergroot je de kans dat ze terugkeren naar je website en alsnog overgaan tot aankoop.
 
Google Marketing Partner
bing-ads
Amazon Advertising Partner

Welke vormen van Google adverteren zijn er?

Als je op zoek bent naar effectieve manieren om je bedrijf online te promoten, biedt Google adverteren een scala aan mogelijkheden. Door gebruik te maken van de diverse advertentieformaten van Google, kun je je bereik vergroten en potentiële klanten aantrekken. Hier zijn enkele van de belangrijkste vormen van adverteren op Google:

Zoekadvertenties

Dit zijn tekstadvertenties die worden weergegeven boven of naast de organische zoekresultaten op de resultatenpagina van Google. Met zoekadvertenties kun je je bedrijf onder de aandacht brengen van mensen die op specifieke zoekwoorden zoeken. Het biedt een effectieve manier om zichtbaarheid te krijgen en potentiële klanten naar je website te leiden.

 • Voordeel: Zoekadvertenties stellen je in staat om direct zichtbaar te zijn voor mensen die actief op zoek zijn naar producten of diensten die je aanbiedt. Hierdoor kun je relevante en geïnteresseerde bezoekers naar je website leiden en de kans op conversies vergroten. Je kunt je advertenties aanpassen aan specifieke zoekwoorden en biedstrategieën toepassen om je advertentieprestaties te optimaliseren.
 • Nadeel: Een potentieel nadeel van zoekadvertenties is dat de concurrentie hoog kan zijn, vooral voor populaire zoekwoorden. Dit kan leiden tot hogere kosten per klik en een hoger advertentiebudget. Bovendien vereist het beheren van zoekadvertenties voortdurende monitoring en optimalisatie om ervoor te zorgen dat je campagnes efficiënt blijven presteren.
 • Belangrijke KPI’s: CTR (doorklikratio), conversieratio, kosten per conversie, gemiddelde positie.

Display advertenties 

Deze visueel aantrekkelijke advertenties worden weergegeven op websites binnen het Google Display Netwerk, zoals nieuwswebsites, blogs en populaire platforms. Display-advertenties kunnen zowel afbeeldingen als tekst bevatten en zijn ideaal om merkbekendheid te vergroten, producten te promoten en potentiële klanten te bereiken op basis van hun interesses en demografische gegevens.
 
 • Voordeel: Display advertenties bieden een breed bereik en kunnen je helpen om je merk zichtbaarheid te geven aan een groot publiek. Je kunt je advertenties targeten op basis van interesses, demografische gegevens en gedrag, waardoor je potentiële klanten kunt bereiken die mogelijk geïnteresseerd zijn in je producten of diensten. Het visuele onderdeel van display-advertenties kan ook bijdragen aan een hogere merkherkenning.
 • Nadeel: Een nadeel van display-advertenties is dat ze minder gericht zijn dan zoekadvertenties. Omdat ze worden weergegeven op websites binnen het Google Display Netwerk, kan het moeilijker zijn om precies de juiste doelgroep te bereiken. Bovendien kunnen mensen geneigd zijn om display-advertenties te negeren of er minder op te klikken, wat de CTR kan beïnvloeden.
 • Belangrijke KPI’s: CTR, weergavebereik, conversieratio, kosten per klik.

Videoadvertenties

Met videoadvertenties kun je je boodschap overbrengen via videocontent op YouTube en het Google Display Netwerk. Deze advertenties kunnen voor, tijdens of na een video worden weergegeven. Videoadvertenties kunnen op verschillende manieren worden ingezet, zoals het tonen van productdemonstraties, het delen van verhalen of het stimuleren van betrokkenheid bij je merk.
 • Voordeel: Videoadvertenties hebben een hoog engagement en betrokkenheidsniveau. Ze stellen je in staat om je boodschap krachtig over te brengen en een emotionele band met je doelgroep op te bouwen. Videoadvertenties op YouTube kunnen ook worden getarget op basis van interesses, demografische gegevens en kijkgedrag, waardoor je specifieke doelgroepen kunt bereiken.
 • Nadeel: Het produceren van kwalitatieve videoadvertenties kan tijdrovend en kostbaar zijn. Bovendien kunnen sommige kijkers videoadvertenties overslaan, wat invloed kan hebben op de CTR en de effectiviteit van je campagne.
 • Belangrijke KPI’s: Weergaven, weergaveduur, CTR, conversieratio.

Shopping advertenties 

Als je een e-commercebedrijf hebt, zijn shopping-advertenties een krachtige manier om je producten direct aan potentiële kopers te tonen. Deze advertenties bevatten afbeeldingen, productinformatie en prijzen, en worden weergegeven op de resultatenpagina van Google wanneer mensen zoeken naar specifieke producten.
 
 • Voordeel: Shopping-advertenties zijn ideaal voor e-commercebedrijven, omdat ze je producten rechtstreeks aan potentiële kopers kunnen tonen. Ze bevatten relevante informatie, zoals afbeeldingen, prijzen en producttitels, waardoor gebruikers snel kunnen zien wat je aanbiedt. Bovendien worden shopping-advertenties prominent weergegeven op de resultatenpagina van Google, waardoor ze een hogere zichtbaarheid hebben.
 • Nadeel: Het opzetten en beheren van shopping-advertenties kan technisch uitdagend zijn, omdat je een productfeed moet maken en up-to-date moet houden. Daarnaast kunnen de kosten per klik voor populaire producten hoog zijn, wat invloed kan hebben op je advertentiebudget.
 • Belangrijke KPI’s: Klikken, conversieratio, kosten per conversie, ROAS (Return On Ad Spend).

Wat kost adverteren op Google?

De kosten van adverteren op Google variëren afhankelijk van verschillende factoren. Dit kan verschillen in concurrentie, het gekozen advertentieformaat en je advertentiebudget. Google hanteert een veilingmodel, waarbij adverteerders bieden op zoekwoorden om advertentieruimte te verkrijgen. Enkele belangrijke onderdelen om hierbij rekening mee te houden zijn:

 • Kost-per-klik (CPC): Dit is de prijs die je betaalt telkens wanneer iemand op je advertentie klikt. De CPC wordt beïnvloed door factoren zoals concurrentie en kwaliteitsscore. Je kunt biedingen instellen op zoekwoorden om je CPC te bepalen.
 • Dagbudget: Je kunt een dagelijks budget instellen om te bepalen hoeveel je bereid bent uit te geven aan je advertenties. Google zal proberen je advertenties gelijkmatig over de dag weer te geven, binnen het opgegeven budget.
 • Return on Investment (ROI): Het is belangrijk om de kosten van adverteren op Google af te wegen tegen de opbrengsten die je ermee genereert. Monitor je advertentieprestaties en pas je strategie aan om de beste resultaten te behalen.

Het is verstandig om je budget en biedstrategieën te optimaliseren op basis van de prestaties van je advertenties. Experimenteer met verschillende instellingen en meet de resultaten om je advertentiecampagnes te verfijnen en je investering te maximaliseren.

Adverteren zelf doen of uitbesteden

Als je overweegt om te adverteren op Google, sta je voor een belangrijke keuze: ga je het zelf doen of besteed je het uit aan een gespecialiseerd SEA Bureau? Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en het is belangrijk om de juiste beslissing te nemen op basis van de behoeften en middelen van jouw bedrijf.

Google Ads zelf uitvoeren

Het zelf beheren van Google Ads biedt enkele voordelen. Ten eerste heb je volledige controle over je advertentiecampagnes. Je kunt zelf bepalen welke zoekwoorden je wilt targeten, welke advertentieteksten je gebruikt en hoeveel je wilt besteden. Bovendien kun je direct inspelen op veranderingen in de markt en snel optimalisaties doorvoeren.

Om Google Ads succesvol zelf uit te voeren, moet je echter bereid zijn om tijd en moeite te investeren. Het platform kan complex zijn, vooral als je er nog niet bekend mee bent. Je zult tijd moeten besteden aan het leren van de verschillende functies en het opzetten van effectieve campagnes. Bovendien vereist het beheren van Google Ads regelmatige monitoring en optimalisatie om ervoor te zorgen dat je het maximale rendement uit je advertentiebudget haalt.

Google Ads uitbesteden aan een SEA Bureau

Als je geen tijd, expertise of middelen hebt om Google Ads zelf uit te voeren, kan het uitbesteden aan een gespecialiseerd SEA Bureau een verstandige keuze zijn. Een SEA Bureau beschikt over ervaren professionals die de ins en outs van Google Ads kennen en je kunnen helpen om effectieve advertentiecampagnes op te zetten en te beheren.

Het grootste voordeel van het uitbesteden is dat je kunt profiteren van de expertise van professionals. Ze hebben ervaring met het optimaliseren van campagnes en het behalen van maximale resultaten. Bovendien kunnen ze je waardevol advies geven over de beste strategieën en targetingopties voor jouw specifieke bedrijf.

Natuurlijk zijn er ook kosten verbonden aan het uitbesteden van Google Ads. Een SEA Bureau zal een vergoeding vragen voor hun diensten, die kan variëren afhankelijk van de omvang en complexiteit van je advertentiecampagnes. Het is belangrijk om deze kosten af te wegen tegen de mogelijke voordelen en het rendement dat je kunt behalen.

De uiteindelijke keuze tussen het zelf uitvoeren van Google Ads of het uitbesteden aan een SEA Bureau hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, beschikbare tijd en interne expertise. Als je over de nodige kennis en middelen beschikt, kan het zelf beheren van Google Ads een goede optie zijn. Als je echter waarde hecht aan professioneel advies en het maximaliseren van je advertentieresultaten, kan het uitbesteden aan een SEA Bureau de beste keuze zijn.

Adverteren op Google door MvH Media

Heb je na het lezen van ons artikel besloten om het adverteren op Google uit te besteden aan een betrouwbaar SEA bureau? MvH Media staat voor je klaar! Ons ervaren team beschikt over de expertise en strategieën om jouw e-commerce webshop naar nieuwe hoogten te brengen met Google Ads. Neem dan contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen om je online succes te vergroten.