Keyword density

Keyword density, ook wel trefwoorddichtheid genoemd, verwijst naar het percentage dat een bepaald zoekwoord of zoekterm voorkomt in verhouding tot het totale aantal woorden op een webpagina. Het is een maatstaf die wordt gebruikt om de relevantie van een zoekwoord op een pagina te beoordelen en kan invloed hebben op de SEO-prestaties.

Hoe wordt Keyword density gebruikt?

Keyword density wordt berekend door het aantal keren dat een zoekwoord voorkomt te delen door het totale aantal woorden op een pagina en vervolgens te vermenigvuldigen met 100 om het percentage te verkrijgen. Het wordt vaak uitgedrukt als een percentage.

Bijvoorbeeld, als een zoekwoord 10 keer voorkomt op een pagina met in totaal 500 woorden, zou de keyword density 10 / 500 x 100 = 2% zijn.

Keyword density wordt gebruikt om de relevantie van een zoekwoord op een pagina te beoordelen en kan helpen bij het optimaliseren van de inhoud voor zoekmachines. Een optimale keyword density kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de lengte van de pagina, de concurrentie van het zoekwoord en de natuurlijkheid van de tekst.

Waarom is Keyword density belangrijk voor SEO?

Keyword density speelt een rol in SEO en kan invloed hebben op de ranking van een webpagina in zoekmachines. Hier zijn enkele redenen waarom keyword density belangrijk is voor SEO:

  • Relevantie: Een optimale keyword density helpt zoekmachines te begrijpen waar de pagina over gaat en hoe relevant deze is voor specifieke zoekwoorden of zoektermen. Het helpt zoekmachines om de inhoud van een pagina te matchen met zoekopdrachten van gebruikers.
  • Leesbaarheid: Keyword density kan ook de leesbaarheid van een pagina beïnvloeden. Overmatig gebruik van zoekwoorden kan de tekst onnatuurlijk en geforceerd laten klinken, waardoor de gebruikerservaring negatief wordt beïnvloed. Het is belangrijk om zoekwoorden op een organische en vloeiende manier in de tekst op te nemen.
  • Concurrentie: Keyword density kan een factor zijn bij het concurreren op specifieke zoekwoorden. Het optimaliseren van de keyword density kan helpen om de relevantie van een pagina te vergroten en de kansen te verbeteren om hoger te ranken in vergelijking met andere pagina’s die strijden om dezelfde zoekwoorden.
  • Overoptimalisatie vermijden: Een te hoge keyword density kan worden beschouwd als spammy of overgeoptimaliseerd door zoekmachines. Dit kan leiden tot een negatieve impact op de SEO-prestaties van een pagina. Het is belangrijk om een natuurlijke en evenwichtige keyword density na te streven.

Kennisbank