Doorway page

Een Doorway page, ook wel een gateway page of bridge page genoemd, is een webpagina die specifiek is ontworpen om zoekmachines te misleiden en hogere rangschikkingen te verkrijgen voor bepaalde zoekwoorden of zoektermen. Het is een pagina die primair is geoptimaliseerd voor zoekmachines en niet zozeer voor gebruikers.

Hoe worden Doorway pages gebruikt?

Doorway pages worden vaak gemaakt door website-eigenaren met als doel het manipuleren van zoekmachines en het verkrijgen van een hogere rangschikking in de zoekresultaten. Ze kunnen worden geoptimaliseerd met specifieke zoekwoorden, waarbij er vaak geen waardevolle inhoud voor gebruikers aanwezig is.

Wanneer gebruikers via zoekmachines naar specifieke zoekwoorden zoeken, kunnen ze worden doorgestuurd naar de doorway page in plaats van naar een relevante pagina op de website. Dit kan resulteren in een slechte gebruikerservaring, omdat ze niet de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn.

Werken Doorway pages voor SEO?

Doorway pages spelen een negatieve rol in SEO en kunnen leiden tot bestraffingen van zoekmachines. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • Zoekmachinerichtlijnen: Doorway pages gaan in tegen de richtlijnen van zoekmachines, zoals Google. Deze zoekmachines streven ernaar om gebruikers de meest relevante en waardevolle inhoud te bieden. Doorway pages bieden echter vaak weinig tot geen waarde voor gebruikers en zijn puur gericht op het misleiden van zoekmachines.
  • Gebruikerservaring: Doorway pages bieden meestal geen relevante of waardevolle informatie voor gebruikers, waardoor ze een slechte gebruikerservaring hebben. Gebruikers die naar specifieke informatie zoeken, worden mogelijk omgeleid naar een pagina die niet aan hun verwachtingen voldoet, wat hun vertrouwen in de website kan schaden.
  • Rankingsignaal: Zoekmachines hebben geavanceerde algoritmen om de relevantie en kwaliteit van webpagina’s te beoordelen. Doorway pages worden beschouwd als een vorm van spam en kunnen leiden tot negatieve signalen die de algehele SEO-prestaties van een website beïnvloeden, zoals lagere rangschikkingen of zelfs verwijdering uit zoekresultaten.
  • Reputatieschade: Het gebruik van Doorway pages kan de reputatie van een website schaden. Het kan leiden tot een verminderde geloofwaardigheid en vertrouwen van gebruikers, evenals negatieve feedback en beoordelingen.

Kennisbank