Core web vitals

Core Web Vitals zijn een reeks specifieke webprestatie-metrieken die door Google worden gebruikt om de gebruikerservaring op een website te meten. Ze zijn gericht op drie belangrijke aspecten van webprestaties: laadtijd, interactiviteit en visuele stabiliteit. De Core Web Vitals bestaan uit drie specifieke metrieken: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout Shift (CLS).

Hoe worden Core Web Vitals gebruikt?

Core Web Vitals worden gebruikt als richtlijnen en prestatie-indicatoren voor website-eigenaren en ontwikkelaars. Ze bieden inzicht in de gebruikerservaring en helpen bij het identificeren van verbeterpunten voor een website. Door te meten hoe goed een website presteert op de Core Web Vitals-metrieken, kunnen optimalisaties worden doorgevoerd om de algehele gebruikerservaring te verbeteren.

Om de Core Web Vitals te meten, maakt Google gebruik van gegevens van echte gebruikers die de website bezoeken. Deze gegevens worden verzameld met behulp van het Chrome User Experience Report (CrUX) en andere meetinstrumenten. Website-eigenaren kunnen ook gebruikmaken van verschillende tools, zoals Google’s PageSpeed Insights en Lighthouse, om de prestaties van hun website op de Core Web Vitals-metrieken te analyseren.

Waarom zijn Core Web Vitals belangrijk voor SEO?

Core Web Vitals zijn belangrijk voor SEO omdat Google aangegeven heeft dat deze metrieken een rol spelen bij het bepalen van de rangschikking van een website in de zoekresultaten. Websites die goed presteren op de Core Web Vitals-metrieken hebben meer kans om hoger te scoren in de zoekresultaten en dus meer organisch verkeer te genereren.

Daarnaast is het optimaliseren van de Core Web Vitals essentieel voor een goede gebruikerservaring. Snellere laadtijden, responsieve interacties en visuele stabiliteit dragen bij aan tevreden gebruikers, verhoogde betrokkenheid en lagere bouncepercentages. Dit heeft niet alleen invloed op de SEO, maar ook op de algehele prestaties en het succes van een website.

Door aandacht te besteden aan de Core Web Vitals en de prestaties van een website te verbeteren op deze metrieken, kan er een positieve impact op de gebruikerservaring, SEO-rangschikkingen en de algehele effectiviteit van de website worden gerealiseerd.

Kennisbank