Exact zoekwoord

Een exact zoekwoord is een zoekterm die in Search Engine Advertising (SEA) wordt gebruikt om advertenties te laten verschijnen wanneer gebruikers exact dezelfde zoekterm invoeren in de zoekmachine. Het exacte zoekwoord is een type zoekwoordmatchtype dat adverteerders kunnen instellen bij het opzetten van hun SEA-campagnes. Het matchtype ‘exact’ zorgt ervoor dat advertenties alleen worden weergegeven wanneer de zoekopdracht exact overeenkomt met het ingestelde zoekwoord.

Hoe worden exacte zoekwoorden gebruikt?

Exacte zoekwoorden worden gebruikt om specifieke targeting toe te passen en de relevantie van advertenties te vergroten. Adverteerders kunnen exacte zoekwoorden toevoegen aan hun SEA-campagnes om ervoor te zorgen dat hun advertenties alleen worden weergegeven aan gebruikers die naar die specifieke zoekterm zoeken.

Wanneer een adverteerder bijvoorbeeld het exacte zoekwoord [rode schoenen] instelt, worden de advertenties alleen weergegeven wanneer een gebruiker precies de term “rode schoenen” invoert in de zoekmachine. Zo worden onnodige vertoningen en klikken op zoektermen die niet relevant zijn voor het aanbod van de adverteerder voorkomen.

Waaromzijn exacte zoekwoorden belangrijk voor SEA?

Het gebruik van exacte zoekwoorden is belangrijk binnen SEA om de volgende redenen:

  • Relevantie: Door exacte zoekwoorden te gebruiken, kunnen adverteerders ervoor zorgen dat hun advertenties alleen worden weergegeven aan gebruikers die specifiek zoeken naar de producten, services of informatie die zij aanbieden. Dit verhoogt de relevantie van de advertenties en verhoogt de kans op klikken en conversies.
  • Efficiëntie: Het gebruik van exacte zoekwoorden helpt bij het beperken van onnodige vertoningen en klikken op irrelevante zoektermen, waardoor de advertentie-uitgaven efficiënter worden besteed. Adverteerders kunnen hun budget effectief toewijzen aan de meest relevante zoekopdrachten.
  • Controle: Met exacte zoekwoorden hebben adverteerders meer controle over welke zoekopdrachten hun advertenties activeren. Ze kunnen specifieke zoektermen targeten en voorkomen dat hun advertenties worden weergegeven voor bredere zoektermen die mogelijk minder relevant zijn.

Al met al spelen exacte zoekwoorden een essentiële rol in het optimaliseren van SEA-campagnes, omdat ze adverteerders in staat stellen om de relevantie te vergroten, efficiënter met hun budget om te gaan en de controle over hun advertentie-uitingen te behouden.

Kennisbank