Verhoog je omzet in Google Ads met behulp van een prijsmonitoringstool

Leestijd: 10 minuten

Tegenwoordig is het als webshop belangrijk om de strategie van je concurrenten goed in de gaten te houden. Een van de belangrijkste aspecten waar je zeker rekening mee moet houden zijn de gehanteerde prijsstrategieën. Voor online shoppers is het gemakkelijk om prijzen te vergelijken tussen verschillende aanbieders. Daarom is het cruciaal dat je een overzicht hebt welke prijzen de concurrentie hanteert voor dezelfde producten.

Met behulp van een prijsmonitoring tool verkrijg en analyseer je prijsinformatie van je concurrenten binnen je sector of branche en kan je deze data gebruiken voor je onlinestrategie.

Waarom is dit interessant voor jou? Prijsmonitoring tools brengen een reeks voordelen met zich mee hoe je dit slim toepast in je Google Ads campagnes. In deze blog nemen we je stap voor stap mee in wat prijsmonitoring is, welke mogelijkheden het voor jou heeft en hoe je dit kan verwerken in je Google Ads strategie.

Wat is Prijsmonitoring?

Prijsmonitoring is het voortdurend observeren en analyseren van prijsinformatie voor producten of diensten binnen je markt. Dit houdt in dat prijsveranderingen continu gemonitord worden om inzichten te krijgen in markttrends en prijsstrategieën van concurrenten. Dit is vooral nuttig in sectoren met veel concurrentie en prijswijzigingen.

Net zoals een vergelijkingswebsites scrapet een prijsmonitoringstool prijsgegevens van websites, API’s en databases. Binnen Google Shopping kan een prijsmonitoringstool efficiënt Europese Artikelnummers (EAN) opzoeken waarbij prijsgegevens van al je concurrenten worden opgehaald. Dit genereert een duidelijk overzicht van de markt, waardoor je gemakkelijk je belangrijkste concurrenten kunt identificeren en direct prijsverschillen kunt opmerken

Als je een online retailbedrijf runt, kan prijsmonitoring je dus helpen je prijsstrategieën aan te passen om de winst te maximaliseren en je merkwaarde te verhogen.

Een prijsmonitoringstool biedt tal van voordelen voor bedrijven die concurrerend willen blijven en hun online marketingstrategieën op basis hiervan willen optimaliseren. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste voordelen:

Inzichten in de concurrentie 

Prijsmonitoring biedt waardevolle inzichten in de prijsstrategieën van je concurrenten en kan je laten zien hoe je productprijzen zich tot elkaar verhouden.

Als je bijvoorbeeld schoenen verkoopt, kun je een prijsmonitoring tool gebruiken om de prijzen van schoenen bij rivaliserende retailers te volgen, waarbij je ziet hoe de prijs van elk model in de loop van de tijd stijgt en daalt.

Deze kennis helpt om je prijsstrategie aan te passen en competitief te blijven, bijvoorbeeld door de prijzen van sommige modellen te verhogen en die van andere modellen te verlagen. Het doel is om meer klanten aan te trekken en de verkoopprestaties te verbeteren.

Geoptimaliseerde prijsstrategieën 

Door de prijzen bij te houden, kan je trends en patronen in de prijzen over een langere periode spotten. In plaats van items te prijzen op basis van intuïtie of buikgevoel, kan je nu een data gestuurde aanpak gebruiken met historische en real-time prijsinformatie.

De verzamelde prijsgegevens kan je gebruiken voor prijsoptimalisatie, zoals het instellen van dynamische prijzen, het aanbieden van kortingen op strategische momenten of het aanpassen van prijzen op basis van schommelingen in de vraag.

Verhoogde winstgevendheid 

Door de prijzen van concurrenten in de gaten te houden, vind je de optimale balans tussen het maximaliseren van winst en competitief blijven. Dit betekent dat je genoeg aanrekent om winst te maken op elk verkocht artikel, maar niet zoveel dat je jezelf uit de markt prijst.

Het verzamelen van prijsgegevens helpt je om de marktdynamiek en het consumentengedrag te begrijpen, zoals hoeveel je doelgroep bereid is uit te geven aan de artikelen die je verkoopt. Vervolgens kun je strategische prijswijzigingen doorvoeren om het verkoopvolume te verhogen en je algehele winstmarge te vergroten.

Prijsconcurrentie binnen Google Merchant Center 

De eenvoudigste manier om inzicht te krijgen hoe je prijzen het doen ten opzichte van de concurrentie is door het product te Googlen. Dat is echter tijdrovend als je meerdere producten hebt.

Als je adverteert met Google Shopping, kun je direct vanuit je Merchant Center een goed overzicht krijgen over de prijsconcurrentie.

Het voordeel van het prijsconcurrentierapport is dat je zelf niets hoeft in te stellen om inzichten te krijgen. Het is direct beschikbaar binnen je Google Merchant Center.

Het rapport is geen vervanging voor een prijsmonitoringsoftware, maar het kan wel de eerste stap zijn om inzicht te krijgen in de prijs van je producten.

Er zijn echter een paar zaken waar je je bewust van moet zijn voordat je hiermee aan de slag gaat.

 • Je kan niet zien met welke producten je wordt vergeleken.
 • De prijsbenchmark kan gebaseerd zijn op producten die niet helemeaal identiek zijn, maar die in dezelfde veiling zitten als jouw producten. Dit is geen waterdicht systeem als je generieke producten verkoopt waarvoor Google geen Global Trade Item Numbers (GTIN’s) kan gebruiken om te vergelijken.
 • Het is geen 100% live prijsmonitoringsrapport. Prijsinformatie is niet live beschikbaar wanneer je het nodig hebt, het is dus niet nuttig voor live biedingswijzigingen.

Prijsmonitoring Data binnen Google Ads 

Het belangrijkste idee achter het gebruik van prijsmonitoringgegevens is om een stap voor te zijn op je concurrentie.

Zoals we hebben laten zien, is je prijs een doorslaggevende factor bij het verkopen van je producten. Vertaald naar Google Ads termen is je prijs cruciaal in het verhogen of verlagen van je conversiepercentage en ROAS.

Voorbeeld:

Als onze producten vorige week dezelfde prijs hadden als die van onze concurrenten en we een ROAS hadden van 500%, maar deze week zijn onze producten 20% duurder dan die van onze concurrenten, dan leidt dit tot een lagere ROAS.

Doordat onze producten duurder zijn dan de concurrentie, doet zich het volgende voor:

Lagere aantrekkelijkheid 

Consumenten die prijsgevoelig zijn, zullen eerder geneigd zijn om bij de concurrent te kopen als die lagere prijzen biedt voor hetzelfde product. Dit kan leiden tot een lagere klikfrequentie (CTR) op jouw advertenties.

Lagere Conversieratio 

Zelfs als consumenten op je advertentie klikken, is de kans kleiner dat ze een aankoop doen vanwege de hogere prijs, wat resulteert in een lagere conversieratio.

Doel-ROAS wordt niet gehaald

Als je doel-ROAS bijvoorbeeld 500% is, en je krijgt slechts 300% terug vanwege de lagere conversies en hogere kosten, dan wordt je doel niet gehaald. Dit kan ertoe leiden dat de automatische biedstrategie probeert de biedingen aan te passen om de prestaties te verbeteren.

Zo kan de automatische biedstrategie besluiten om de biedingen te verlagen en op die manier kosten te besparen en de efficiëntie te verbeteren. Dit resulteert in minder advertentievertoningen en klikken.

Wat je moet weten voordat je Google Ads optimaliseert

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat je niet winstgevend kan zijn als je producten duurder zijn dan die van je concurrenten, is dit niet altijd het geval.

Toch lopen veel te veel marketeers te hard van stapel en sluiten ze producten uit waarmee ze niet kunnen concurreren.

Een betere optie is om je Doel-ROAS voor deze producten te verlagen.

Waarom verlagen?

 • Concurrerende Biedingen:
  Door je doel-ROAS te verlagen, ben je bereid om meer te bieden per klik, wat kan helpen om meer klikken en conversies te genereren, zelfs als je productprijs hoger is dan die van je concurrenten.
 • Marktaandeel Behouden:
  Dit kan helpen om marktaandeel te behouden door je zichtbaarheid te verhogen en potentiële klanten aan te trekken ondanks de hogere prijs.

Naast aanpassingen in je doel-ROAS zijn er alternatieve strategieën waar je rekening mee kan houden.

Prijsaanpassing

Als je marges het toelaten, kun je overwegen om je prijzen te verlagen om concurrerender te zijn.

Productdifferentiatie

Focus op de unieke aspecten van je product (USP’s) die de hogere prijs rechtvaardigen.

Daarnaast is het ook belangrijk om alle voordelen te communiceren die je bedrijf onderscheidend maken, zoals gratis verzending, betere garantie, of uitstekende klantbeoordelingen.

Toepassing van Price Monitoring binnen Google Ads

We raden aan om aan de hand van prijsdata en winstmarges prioriteiten aan je verschillende producten toe te kennen en deze dan in verschillende campagnes in te delen.

Zo krijgen producten die een betere prijs hebben dan de concurrentie (goedkoper) en een hoge winstmarge behalen, een hoge prioriteit.

Dit doen we door deze campagne meer budget te geven en hier een hogere Doel-ROAS in te stellen.

Neutrale producten qua prijs en marges krijgen een medium prioriteit.

De producten die duurder zijn en lagere winstmarges hebben, krijgen een lage prioriteit.

Conclusie 

Prijsmonitoring tools bieden waardevolle inzichten in concurrentieprijzen, optimaliseert prijsstrategieën door datagedreven beslissingen, en verhoogt winstgevendheid door strategische prijsaanpassingen op basis van marktgegevens en consumentengedrag.

Verder kunnen we aan de hand van prijsdata onze producten categoriseren en deze integreren binnen onze Google Ads campagnes.

Door je producten te categoriseren op basis van prijs en winstmarges en je campagnes hierop af te stemmen, kun je efficiënter adverteren en je ROI verbeteren.

Hoge prioriteit producten krijgen meer budget en een hogere doel-ROAS, terwijl producten met een lagere prioriteit minder budget en een lagere doel-ROAS krijgen. Dit zorgt ervoor dat je advertentiebudget optimaal wordt benut en je competitief blijft binnen je markt.

Heb je vragen hoe je een prijsmonitoringstool integreert binnen je Google Ads of heb je een ander online marketing vraagstuk?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

 • Alle nieuwste ontwikkelingen over zoekmachine adverteren
 • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
 • Laatste ontwikkelingen binnen SEO Marketing, SEA marketing en meer. 
 • Maximaal één keer per maand
 • Updates van het beste Digital Marketing Agency van België

Meer blogs over

zoekmachine adverteren

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?