Demand Gen en Video View campagnes: het stimuleren van vraag en groei!

Leestijd: 3 minuten

Zoals bekend is Google Ads een krachtig platform, wat bedrijven en organisaties in staat stelt om hun producten en diensten online te promoten aan een breed publiek. In deze constant veranderde wereld van online marketing is het enorm belangrijk om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen en strategieën. Eén van deze nieuwste ontwikkelingen van Google is de introductie van:

 • Demand Gen – campagnes
 • Video View – campagnes

Met de introductie van deze nieuwe campagnes speelt Google in op het constant veranderende klantgedrag. In de huidige markt overwegen consumenten aankopen meer dan ooit. Veel verschillende producten worden met elkaar vergeleken en alle opties worden overwogen. Het veranderende klantgedrag heeft dus invloed op het besluitvormingsproces van de klant en dit blijkt uit het feit dat:

 • 1 op de 3 consumenten steeds meer tijd besteden bij het maken van een beslissing en daarin meer dan 1 merk in overweging nemen.
 • 48% van de consumenten bereid is over te stappen om op deze manier een betere deal te scoren.
 • 50% van de consumenten in het laatst kwartaal van 2022 een online video bekeken heeft voordat ze aankoop deden.
 • De kans op een aankoop 3 keer zo groot is wanneer jouw product/merk al in de overweging fase bekend is bij de consument.

Om hier op in te spelen heeft Google 2 nieuwe campagnes geïntroduceerd die helpen bij een zeer specifieke behoefte, namelijk: videoweergave en vraaggeneratie. In deze blog zullen we bespreken wat Demand Gen-campagnes en Video View-campagnes zijn, daarnaast zullen we verder inzoomen op de functionaliteiten van de Demand Gen-campagne en de voordelen hiervan.

Wat zijn Video View-campagnes?

De Video View-campagnes zijn gericht op het maximaliseren van het aantal weergaven van video’s om zo de video-inhoud te promoten binnen het YouTube netwerk. Video View-campagnes combineren verschillende formaten, waaronder in-stream advertenties, in-feed advertenties en short-advertenties om de zichtbaarheid te maximaliseren. Het doel is om het bereik en de betrokkenheid van de doelgroep te vergroten door ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de video bekijken. Belangrijk om in gedachte te houden is dus dat de campagne gericht is het vergroten van het aantal weergaven, maar niet op het stimuleren van klikken en conversies. Uit verschillende testen van Google is gebleken dat Video View – campagnes gemiddeld 40% meer weergaven weten te realiseren in vergelijking met In-stream campagnes. De bèta versie van de Video View-campagne zijn nog niet beschikbaar in Nederland. Naar verwachting zal de lancering rond augustus zijn.

Wat zijn Demand-Gen campagnes en hoe werken ze?

Demand Gen – Campagnes, ook wel bekend als Demand Generations-campagnes zijn gericht op het stimuleren van de vraag naar producten of diensten bij potentiële consumenten. In tegenstelling tot traditionele advertenties, die over het algemeen vaak gericht zijn op directe verkoop (denk bijvoorbeeld aan Shopping-campagnes), richten Demand Gen-campagnes zich op het creëren van interesse, bewustzijn en betrokkenheid bij het merk. Deze campagne is ontworpen om potentiële klanten door de marketingtrechter te leiden en op deze manier de klanten zich aan het merk te laten binden. Hiermee beïnvloed je consumenten in de middelste fase van de trechter om een consistente vraag te creëren en hiermee verkoop en groei te stimuleren

Demand Gen-campagnes bieden een set van unieke functies die speciaal ontwikkeld zijn voor de behoefte van de hedendaagse marketeer. De Demand Gen-Campagne maakt gebruik van AI om jouw doelgroep te bereiken, te stimuleren en te activeren met je best presterende afbeeldingen en video’s. De intentie van de Demand Gen-campagne is dus om de interesse van potentiële klanten te wekken doordat de best presterende afbeeldingen en video’s vertoond worden binnen de volgende netwerken:

 • YouTube InStream
 • YouTube – infeed
 • YouTube Shorts
 • Discovery
 • Gmail

Deze netwerken bereiken gezamenlijk maandelijks meer dan 3 miljard gebruikers.

Met behulp van deze nieuwe campagne wordt het dus aanzienlijk eenvoudiger om je best presterende afbeeldingen en video’s te integreren binnen de bovenstaande netwerken van Google en daarnaast krijg je op voorhand te zien hoe jouw advertenties eruit komen te zien.

Dit is echter niet alles wat er bekend is over de Demand Gen-campagnes. Het is namelijk mogelijk om je campagnes nog slimmer en relevanter te maken door op maat gemaakte content te combineren met look-a-like doelgroepen op basis van je doelgroeplijsten. Deze look-a-like doelgroepen zijn gemaakt met behulp van AI en bestaat uit gebruikers die lijken op jouw beste klanten. De doelgroepen kunnen hierbij worden ingesteld als:

 • Narrow – 2.5% reach
 • Balanced – 5% reach
 • Broad – 10% reach

 • De getoonde content wordt dus ook met behulp van AI en machine learning afgestemd op basis van jouw doelgroepen. Dit maakt het ook mogelijk om campagnes te creëren op basis van jouw doelen of doelgroepen. Je kunt bijvoorbeeld het conversiepercentage verhogen en het aantal conversies verhogen door bestaande klanten een korting aan te bieden, maar het is ook mogelijk om vraag te creëren bij jouw look-a-like doelgroepen door ze kennis te laten maken met het merk en deze met een speciale aanbieding te verleiden.

  Naast de Video View-campagne is het ook voor de Demand Gen-campagne de verwachting dat de Bèta versie in Q3 2023 beschikbaar zal zijn.

  Voordelen van de Demand Gen-campagnes

  De inzet van de Demand Gen-campagnes binnen Google Ads biedt dus veel nieuwe mogelijkheden, maar levert daarnaast ook nog eens een aantal voordelen op zoals:

  • Vergroten van de zichtbaarheid van jouw product of dienst: Door de inzet van gerichte en specifieke advertenties via verschillende netwerken kunnen adverteerders een breder publiek bereiken om op deze manier de zichtbaarheid van jouw product of dienst te vergroten.
  • Verhogen van de ‘’engagement’’: Door relevante en waardevolle content en interactie aan te moedigen, kunnen adverteerders de betrokkenheid van potentiële klanten vergroten, wat kan leiden tot een hoger conversiepercentage.
  • Opbouw van merkbekendheid: Demand Gen-campagnes zijn effectief in het creëren en opbouwen van merkbekendheid en het creëren van een positieve merkassociatie bij potentiële klanten, zelfs als ze geen aankoop hebben gedaan.
  • Opbouwen van langdurige klantrelatie: Door potentiële klanten al vroeg in de funnel te bereiken kunnen adverteerders sterke en langdurige klantrelaties op te bouwen. Door de mogelijkheid om ook huidige klanten te targeten zal deze klantrelatie alleen maar sterker worden.

  Conclusie

  Met de introductie van de Video View-campagne en de Demand Gen-campagne richt Google zich dus specifiek op videoweergave en vraaggeneratie. Hierdoor krijgen adverteerders een nieuwe en effectieve manier om de vraag naar hun producten of diensten te stimuleren. Door gerichte advertenties te maken, waardevolle content te delen en interactie aan te moedigen kunnen adverteerders de betrokkenheid vergroten en klantrelaties opbouwen. Daarnaast kan aan de hand van Video View-campagnes de zichtbaarheid enorm vergroot worden. Als adverteerder is het dus een mooie kans om de nieuwe campagnes te integreren in jouw online marketing strategie. Op deze manier kan je groei, bekendheid, zichtbaarheid, klantrelatie en de kans op een aankoop vergroten.

  Wil je meer weten over alle ontwikkelingen, updates en mogelijkheden binnen Google Ads of heb je een ander online marketing vraagstuk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

 • Alle nieuwste ontwikkelingen over zoekmachine adverteren
 • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
 • Laatste ontwikkelingen binnen SEO Marketing, SEA marketing en meer. 
 • Maximaal één keer per maand
 • Updates van het beste Digital Marketing Agency van België

Meer blogs over

zoekmachine adverteren

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?