Strategisch kiezen: www of non-www

Bij het bouwen van een website moet er gekozen worden of er www of juist geen www voor de domeinnaam komt. Welke kun je het beste kiezen en waar hangt deze keuze vanaf?


Wat is het verschil tussen www en non-www?

Ondanks geruchten dat er een verschil zou zijn in de SEO voordelen van het kiezen voor www of juist niet, heeft Google zelf aangegeven dat er geen verschil is.

Vroeger diende www (de afkorting van World Wide Web) voor de domeinnaam om bij de server aan te geven dat er een website opgevraagd werd. Dit is tegenwoordig niet meer noodzakelijk omdat er bij non-www domeinen ook standaard vanuit wordt gegaan dat er een website wordt opgevraagd. Het gebruik van www is dus enkel een gewoonte waar nog vaak aan vast wordt gehouden.

Wel zijn er een aantal technische verschillen: bij een grote website die bijvoorbeeld meerdere subdomeinen heeft, kunnen de cookies makkelijker worden gestructureerd en is er meer flexibiliteit met de DNS. Anderzijds kan www voor het domein juist weer als ouderwets worden gezien.


Waarom een keuze maken tussen www of non-www?

Het is heel belangrijk om bij de .htaccess wél altijd een keuze te maken voor www óf non-www en hier consistent mee te zijn. Met een 301 redirect stel je in dat mensen die de verkeerde versie intoetsen toch naar de juiste versie worden doorverwezen. Sommige CMS’en doen dit zelfs automatisch. Als pagina’s namelijk mét www én zonder www bestaan, dan is er sprake van dubbele content. Dit is verwarrend voor gebruikers, voor zoekmachines en wordt afgestraft in de rankings van de zoekresultaten.


Dus welke kies ik?

Of je nou voor het traditionele www of het moderne non-www kiest: het maakt niet zo veel uit, zolang je ze maar niet allebei gebruikt.

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

  • Alle nieuwste ontwikkelingen over zoekmachine optimalisatie
  • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
  • Laatste ontwikkelingen binnen SEO Marketing, SEA marketing en meer. 
  • Maximaal één keer per maand
  • Updates van het beste Digital Marketing Agency van België

Meer blogs over

zoekmachine optimalisatie

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?