Hoe schrijf je een SEO-tekst? – Checklist met tips

Leestijd: 12 minuten

Hoe schrijf je een tekst die zowel aantrekkelijk is voor je lezers als geoptimaliseerd voor zoekmachines? Het draait hierbij om het afstemmen van je content op de complexe algoritmes van zoekmachines zoals Google. De vragen welke SEO-elementen je hierbij moet toepassen en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw content niet alleen opvalt, maar ook relevant en waardevol is voor je doelgroep, zijn belangrijk. In deze uitgebreide gids nemen we je mee door een checklist met tips voor het schrijven van de juiste SEO-teksten en waar deze aan moeten voldoen.

SEO proof teksten schrijven, dit moet je weten!

Bij het schrijven van een SEO-tekst is het belangrijk om eerst te weten op welk focus zoekwoord je wilt richten en wat voor tekst daarvoor nodig is. Je moet jezelf de vraag stellen: wat wil je doelgroep echt weten en wat voor soort content laat Google zien? Hier draait alles om. Daarnaast kijk je ook naar wat soort content Google graag laat zien bij jouw focus zoekwoord laat zien.

 

Zoekintentie en E-E-A-T belangrijk voor je SEO-tekst

Wat wil je doelgroep weten?

Bij het schrijven van een SEO-tekst is voorafgaand een zoekwoorden onderzoek nodig. Op welk focus zoekwoord wil je je gaan richten en welke synoniemen en relevante termen horen daarbij? Daarnaast moet je over de verwachtingen van de bezoeker nadenken wanneer ze op jouw pagina terechtkomen. Wat hoopt de doelgroep te vinden? Welke acties willen ze ondernemen? Zorg dat je tekst op deze vragen antwoord kan geven.

Wat voor soort content sluit het beste aan?

Nu je weet wat je doelgroep wil weten, is het tijd om te bepalen welk soort content hier het beste op aansluit. Bekijk wat Google in de SERP (zoekresultatenpagina) toont wanneer je zoekwoord wordt ingevoerd. Dat doe je door de top 10 resultaten te analyseren. Ontdek welke informatie en formaten worden getoond en daardoor voor de lezer het meest relevant zal zijn. Hierdoor bepaal je welk soort pagina logisch en nuttig zou zijn om aan deze verwachtingen te voldoen. Dit kan een informatieve blogpost, een handleiding, een productpagina of een andere vorm van content zijn.

Door deze vragen grondig te beantwoorden en de zoekintentie van je doelgroep te begrijpen, leg je een sterke basis voor het schrijven van een effectieve SEO-tekst. Dit helpt je om content te creëren die niet alleen zoekmachinevriendelijk is, maar ook waardevol en relevant voor je lezers.

Rekening houden met E-E-A-T

E-E-A-T, wat staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trust, is een essentieel concept in SEO. Deze vier elementen zijn cruciaal voor het beoordelen van de kwaliteit van een website. Trust is het meest kritieke onderdeel, omdat onbetrouwbare pagina’s een lage E-E-A-T hebben, ongeacht hun ervaring, deskundigheid of gezag. Het toevoegen van ‘Experience’ aan de bestaande E-A-T richtlijnen benadrukt het belang van persoonlijke ervaring en kennis over het onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het daadwerkelijk gebruik van een product of een bezoek aan een plaats. Het integreren van E-E-A-T in je SEO-strategie helpt niet alleen bij het verbeteren van de betrouwbaarheid en autoriteit van je content, maar verhoogt ook de kans dat je tekst antwoord geeft op het geen waar de doelgroep naar op zoek is. Door content te creëren die rijk is aan ervaring, expertise, gezag en vertrouwen, bouw je een sterke reputatie op die zowel door gebruikers als zoekmachines wordt gewaardeerd. Lees hier meer over de toepassing van E-E-A-T in de blog: E-E-A-T of Double E-A-T: Wat houdt het precies in?

 

Kun je AI gebruiken voor je SEO-teksten?

Dankzij de opkomst van AI-taalmodellen zoals ChatGPT is het schrijven van SEO-teksten een stuk eenvoudiger geworden. Met slechts een goede prompt kun je in een oogwenk een tekst genereren. Maar pas op, er zijn valkuilen en belangrijke overwegingen bij het gebruik van AI voor tekstcreatie.

Valideren

Tijdens haar presentatie op BrightonSEO in september 2023, met als titel “Embracing AI in SEO: How to 10x your SEO leveraging AI-bots,” deelde Aleyda Solis een handig stappenplan (zie de afbeelding hieronder). Dit stappenplan kan je helpen bepalen of het geschikt is om ChatGPT of een vergelijkbare AI te gebruiken voor het schrijven van SEO-teksten.

Het is echter essentieel om te begrijpen dat de tekst die door een AI wordt gegenereerd geen zekerheid is in wat waar is of niet; het produceert tekst op basis van de input die het krijgt. Daarom is het aan jou als gebruiker om de gegenereerde tekst te valideren en te verifiëren om er zeker van te zijn dat deze volledig accuraat en betrouwbaar is.

stappenplan-van-aleyda-solies-keuze-wel-of-niet-chatgpt-gebruiken-voor-seo-tekst

Human-written content

AI kan je dus helpen bij het genereren van nuttige en betrouwbare informatie, die essentieel is voor het opbouwen van een sterke SEO-strategie. Daarbij is het wel cruciaal dat deze AI-teksten worden behandeld met dezelfde zorg en aandacht voor detail als teksten geschreven door mensen. Door AI te gebruiken als een hulpmiddel, en niet als een vervanging, kunnen we de efficiëntie en effectiviteit van SEO-teksten verhogen. Dit leidt tot content die niet alleen zoekmachines aanspreekt, maar ook echte waarde biedt aan de lezers. Voor meer inzichten over het integreren van AI in contentcreatie voor SEO, lees dan de blog Het creëren van nuttige, betrouwbare, mensgerichte content met behulp van AI: dé sleutel tot SEO-succes

Dus, terwijl AI je kan helpen bij het schrijven, blijft het belangrijk om zelf de touwtjes in handen te houden en kritisch te blijven bij het evalueren van de resultaten.

 

Zorg dat jouw SEO-tekst de volgende elementen bevat

Zoals we al eerder in de blog uitlegden, is er bij het schrijven van een SEO-tekst meer nodig dan alleen het vermelden van het focuszoekwoord. Er komen verschillende SEO-elementen bij kijken die samen zorgen voor een sterke, zoekmachinevriendelijke tekst. Daarnaast is de toepassing niet bij ieder soort content hetzelfde. Lees verder over de SEO-elementen en hun toepassing voor verschillende contentvormen, zoals blogs, productcategorieteksten en productpagina’s.

Meta titel: de SEO-titel voor Google

De meta titel is wat mensen zien in de zoekresultaten van Google. Het is dus je eerste kans om indruk te maken. Zorg ervoor dat je belangrijkste zoekwoord hierin voorkomt, maar maak het ook aantrekkelijk en klikwaardig. Een goede meta titel bevat het volgende:

Wees beknopt en duidelijk

Je meta titel moet kort en krachtig zijn. Probeer het binnen 60 tekens te houden, zodat het volledig zichtbaar is in de zoekresultaten.

Gebruik je focus zoekwoord

Zorg ervoor dat je belangrijkste zoekwoord in de meta titel voorkomt. Dit helpt zoekmachines om de relevantie van je pagina te bepalen.

Toepassing op verschillende contentvormen

 • Blog: Voor een blogpost, zorg dat de meta titel intrigerend en relevant is, met het focus zoekwoord vooraan. Dit trekt lezers aan die zoeken naar specifieke informatie of verhalen.
 • Productcategorietekst: Gebruik een duidelijke en beschrijvende meta titel die de categorie goed samenvat, met het belangrijkste zoekwoord voor die categorie.
 • Productpagina: De meta titel moet de productnaam bevatten en, indien mogelijk, een unieke eigenschap of verkoopargument.

Meta-omschrijving: de beschrijving van je pagina

De meta-omschrijving geeft een korte samenvatting van je pagina. Ook hier is het belangrijk om je focus zoekwoord te gebruiken. Maar vergeet niet dat het ook een verkooppraatje is. Je wilt mensen nieuwsgierig maken, zodat ze doorklikken naar jouw website.

Toepassing op verschillende contentvormen

 • Blog: Schrijf een boeiende samenvatting die de essentie van je blogpost vat en de lezer prikkelt om meer te lezen.
 • Productcategorietekst: Geef een overzicht van wat klanten in deze categorie kunnen verwachten, met focus op zoekwoorden.
 • Productpagina: Beschrijf kort wat het product is en waarom het uniek of waardevol is, met gebruik van relevante zoekwoorden.

Voorbeeld meta titel en beschrijving voor een categoriepagina

Hieronder zie dan ook een voorbeeld van sterke meta titel en beschrijving voor het focus zoekwoord: koel-vriescombinatie.

Gebruik een zoekmachinevriendelijke URL

Je URL moet eenvoudig en duidelijk zijn. Gebruik je focus zoekwoord en vermijd onnodige woorden. Een heldere URL is niet alleen goed voor zoekmachines, maar ook voor gebruikers. Het maakt je website overzichtelijker en gebruiksvriendelijker.

Toepassing op verschillende contentvormen

 • Blog: Zorg voor een korte, beschrijvende URL die de titel van je blogpost weerspiegelt.
 • Productcategorietekst: Gebruik duidelijke en logische URL’s die de categorie aanduiden en gemakkelijk te onthouden zijn.
 • Productpagina: Integreer de productnaam in de URL voor duidelijkheid en betere vindbaarheid.
voorbeeld-zoekmachine-vriendelijke-url-categoriepagin-met-focuszoekwoord-koel-vriescombinatie

Maak gebruik van Headings voor je titel en subtitels

Headings helpen om je tekst te structureren. Ze maken je tekst overzichtelijker voor lezers en zoekmachines. Gebruik ze om je belangrijkste punten te benadrukken en om je tekst in logische secties in te delen.

Gebruik verschillende niveaus van headings

 • Gebruik H1 voor je hoofdtitel. De H1 speelt een belangrijke rol in zowel SEO als de leeservaring. In de titel geef je het onderwerp aan. Hierbij vermeld je dan ook het focus zoekwoord in, gezien dat het onderwerp is die je wilt toelichten.
 • H2 voor hoofdsecties. Dat zijn de verschillende subonderwerpen die als titel van de paragrafen fungeren.
 • H3 voor subsecties, enzovoort. Dit helpt bij het organiseren van je tekst en maakt het overzichtelijker.

Toepassing op verschillende contentvormen

 • Blog: Gebruik headings om je verhaal te structureren en lezers door je artikel te leiden.
 • Productcategorietekst: Organiseer informatie over verschillende producten of subcategorieën met duidelijke headings.
 • Productpagina: Gebruik headings om productkenmerken, voordelen en andere belangrijke informatie te benadrukken.

Benoem je focus zoekwoord snel in de tekst

Je focus zoekwoord moet vroeg in de tekst voorkomen, liefst in de eerste alinea. Dit helpt zoekmachines om snel te begrijpen waar je tekst over gaat. Maar overdrijf het niet: je tekst moet natuurlijk en leesbaar blijven.

Wees natuurlijk

Hoewel het belangrijk is om je zoekwoord vroeg te noemen, moet je tekst natuurlijk en leesbaar blijven. Vermijd het overmatig gebruik van zoekwoorden, wat bekend staat als ‘keyword stuffing’.

Gebruik variaties

Het slim inzetten van synoniemen en gerelateerde termen is een subtiele kunst in SEO-teksten. Door variatie in je woordgebruik te brengen, maak je je tekst rijker en interessanter voor de lezer. Daarnaast help je ook zoekmachines om de context en relevantie van je content beter te begrijpen. Bijvoorbeeld, als ‘spandoek’ je focus zoekwoord is, overweeg dan termen als ‘banner’, ‘doek’ of ‘reclamezeil’. Dit voorkomt herhaling en houdt je tekst fris en boeiend.

Maak gebruik van interne links die relevant en waardevol zijn

Interne links zijn links naar andere pagina’s op je eigen website. Ze helpen zoekmachines om de structuur van je site te begrijpen en geven waarde door aan andere pagina’s. Daarnaast communiceer je ook naar Google nog veel meer informatie op je website te hebben die relevant zijn aan het onderwerp. Dat zorgt daardoor ook voor dat je op het stukje E-E-A-T beter gaat scoren. Zorg er daarom voor dat je interne links relevant zijn en logisch in je tekst passen.

Interne links zijn niet alleen in de SEO-tekst belangrijk, maar ook het verkrijgen van interne links. Een pagina waar vaak intern naar wordt verwezen, ziet Google als een belangrijke pagina. Daarnaast maak je het voor Google ook makkelijker om bij je SEO-tekst terecht te komen.

Toepassing op verschillende contentvormen

 • Blog: Link naar gerelateerde blogposts of secties op je website om lezers meer context te bieden.
 • Productcategorietekst: Link naar gerelateerde categorieën of producten om de navigatie voor gebruikers te vergemakkelijken.
 • Productpagina: Gebruik interne links naar gerelateerde producten, blogposts of FAQ-secties voor meer informatie.

Plaats externe links naar waardevolle sites

Externe links zijn links naar andere websites. Ze kunnen je tekst verrijken en extra waarde bieden aan je lezers. Zorg ervoor dat je linkt naar betrouwbare en relevante bronnen. Dit kan de geloofwaardigheid van je eigen website ook ten goede komen.

Toepassing op verschillende contentvormen

 • Blog: Verwijs naar externe bronnen voor verdere lezing of ter ondersteuning van je argumenten.
 • Productcategorietekst: Link naar externe reviews of artikelen die relevant zijn voor de productcategorie.
 • Productpagina: Link naar externe bronnen zoals fabrikanten of recensies voor extra geloofwaardigheid.

Goede SEO-teksten hoeven niet lang te zijn

Een veelvoorkomende misvatting is dat langere teksten automatisch beter scoren in zoekmachines. De waarheid is dat de kwaliteit en relevantie van de inhoud veel belangrijker zijn. Een beknopte, goed geschreven tekst die direct antwoord geeft op de vragen van je bezoekers kan veel effectiever zijn dan een langdradig stuk. Zorg ervoor dat elke zin waarde toevoegt en direct bijdraagt aan het onderwerp.

Toepassing op verschillende contentvormen

 • Blog: Focus op kwaliteit boven kwantiteit; een beknopte, informatieve blog kan effectiever zijn dan een langdradige.
 • Productcategorietekst: Wees direct en to-the-point; klanten zoeken vaak snelle informatie over producten.
 • Productpagina: Geef essentiële informatie zonder overbodige details; houd het duidelijk en beknopt.

Help Google je SEO-tekst beter te begrijpen met Structured Data

Structured Data is een krachtige tool om zoekmachines meer context te geven over de inhoud van je pagina. Door je content te markeren met Schema.org, kun je bijvoorbeeld aangeven dat een bepaalde tekst een productbeschrijving is, of een FAQ-sectie bevat. Dit helpt zoekmachines om je content beter te indexeren en te presenteren in de zoekresultaten. Google heeft voor ons een lijst gemaakt waar je alle Structured datamogelijkheden kan vinden. Bekijk hier alle structured data mogelijkheden. Bij het toepassen van Structured data is het ook van belang dat je deze ook nog een keer test. Het is maken van structured data kan namelijk zeer fout gevoelig zijn. Het testen van je structured dat kan je met 2 gratis tools doen: Schema Markup Validator en Rich Results Test.

structured-data-testing-tools-schema.org-en-rich-results-test

Maak gebruik van multimedia

Multimedia-elementen zoals afbeeldingen, video’s en infographics kunnen je SEO-tekst aanzienlijk verrijken. Ze maken je content niet alleen visueel aantrekkelijker, maar bieden ook extra informatie of context die je tekst ondersteunt. Zorg er wel voor dat deze elementen geoptimaliseerd zijn qua grootte en laadsnelheid, en vergeet niet om relevante alt-teksten toe te voegen.

Toepassing op verschillende contentvormen

 • Blog: Voeg relevante afbeeldingen of video’s toe om je verhaal te versterken en de leeservaring te verbeteren.
 • Productcategorietekst: Gebruik afbeeldingen van producten of categorieën om visueel aantrekkelijk te zijn.
 • Productpagina: Integreer hoogwaardige productafbeeldingen en video’s om de aantrekkelijkheid en informatiewaarde te verhogen.

Gebruik alt-teksten voor je afbeeldingen

Afbeeldingen verrijken je tekst, maar zoekmachines kunnen ze niet ‘lezen’ zoals wij dat doen. Daarom zijn alt-teksten essentieel. Deze beschrijvingen helpen zoekmachines te begrijpen wat er op de afbeeldingen staat en hoe deze relevant zijn voor je tekst. Wij hanteren de richtlijn om een alt-tekst te schrijven van ongeveer 140 karakters.H3: Verbeter de laadsnelheid van je site

Verbeter de laadsnelheid van je site

De laadsnelheid van je website is een belangrijke factor voor zowel gebruikerservaring als SEO. Een trage website kan leiden tot een hoge bounce rate, wat negatief kan uitpakken voor je zoekmachine ranking. Optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer het gebruik van zware scripts en overweeg een betrouwbare hostingprovider om de laadsnelheid te verbeteren. Je kan de laadsnelheid checken door verschillende tools te gebruiken. Een van de gratis tools hiervoor is de PageSpeed Insights tool.

Kort samengevat

Het schrijven van een effectieve SEO-tekst vereist een diepgaand begrip van zowel de technische aspecten van zoekmachineoptimalisatie als de behoeften en verwachtingen van je doelgroep. We hebben je meegenomen door een reeks essentiële stappen om ervoor te zorgen dat je content niet alleen opvalt in zoekmachines, maar ook waardevol en relevant is voor je lezers. Daarnaast heb je ook het verschil in toepassing per contentvorm gezien. Zo richt je je bij het schrijven van een metabeschrijving voor een blog op andere aspecten dan voor een productpagina.

We hebben benadrukt hoe belangrijk het is om te beginnen met een grondig zoekwoordenonderzoek en van de zoekintentie van je doelgroep te ontdekken. Dit stelt je in staat om content te creëren die nauw aansluit bij wat je lezers echt willen weten. Daarnaast is het cruciaal om aandacht te besteden aan de E-E-A-T-principes (Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trust), die de kwaliteit en betrouwbaarheid van je website bepalen. Hierbij speelt de rol van AI in het schrijven van SEO-teksten ook een grote rol in. Hoewel AI nuttig kan zijn voor het genereren van content, is het essentieel om deze teksten te valideren en te verrijken met menselijke expertise en inzichten. Dit zorgt ervoor dat je content authentiek, betrouwbaar en boeiend blijft.

Verder hebben we gekeken naar de technische aspecten van SEO, zoals het optimaliseren van meta titels en -omschrijvingen, het gebruik van zoekmachinevriendelijke URL’s, het structureren van je tekst met headings, en het slim inzetten van interne en externe links. Ook het belang van multimedia-elementen en alt-teksten voor afbeeldingen is besproken, evenals het verbeteren van de laadsnelheid van je website.

Veelgestelde vragen

Hoe belangrijk is zoekwoordenonderzoek voor SEO-teksten?

Zoekwoordenonderzoek is cruciaal. Het helpt je te begrijpen waar je doelgroep naar zoekt en stelt je in staat om je content daarop af te stemmen.

Kan ik alleen vertrouwen op AI voor het schrijven van mijn SEO-teksten?

Nee, AI kan een nuttig hulpmiddel zijn, maar het is belangrijk om AI-gegenereerde teksten te valideren en te verrijken met menselijke expertise en inzichten.

Wat is E-E-A-T en waarom is het belangrijk?

E-E-A-T staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trust. Het is belangrijk omdat het de kwaliteit en betrouwbaarheid van je website bepaalt, wat essentieel is voor SEO.

Hoe kan ik mijn SEO-tekst structureren voor de beste resultaten?

Gebruik headings om je tekst te structureren, benoem je focus zoekwoord snel in de tekst, en zorg voor een logische opbouw die aansluit bij de zoekintentie van je doelgroep.

Zijn multimedia-elementen belangrijk in SEO-teksten?

Ja, multimedia-elementen zoals afbeeldingen en video’s kunnen je tekst verrijken en de gebruikerservaring verbeteren, wat bijdraagt aan een betere SEO. 

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

 • Alle nieuwste ontwikkelingen over zoekmachine optimalisatie
 • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
 • Laatste ontwikkelingen binnen SEO Marketing, SEA marketing en meer. 
 • Maximaal één keer per maand
 • Updates van het beste Digital Marketing Agency van België

Meer blogs over

zoekmachine optimalisatie

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?