Google for jobs implementeren: De ultieme handleiding om te ranken met een vacature

Leestijd: 3 minuten

Zo snel mogelijk de geschikte kandidaat vinden voor de openstaande vacature. Natuurlijk wil je dat! Met Google for Jobs is dat mogelijk.  Eerder schreven we al over de bèta versie van Google for Jobs in Nederland. Nu is Google for Jobs daadwerkelijk live. Hiermee heeft Google zijn eigen vacatureplatform gelanceerd. Het uitrollen van het Google for Jobs platform levert vele nieuwe kansen op. Waar voorheen alle grote platformen de zoektermen domineerde, is er nu een kans om met jullie eigen vacature een goede positie binnen de zoekresultaten te scoren.  Wij leggen graag uit hoe jij succesvol in kan spelen op dit nieuwe platform.

Wat is Google for Jobs precies?

Bij de zoektocht naar een nieuwe baan vertoonde Google voorheen altijd de normale zoekresultaten. Met de komst van Google for Jobs zien we tegenwoordig een enorme widget, zoals de afbeelding hieronder, die zeer dominant aanwezig is in de zoekresultaten. Op basis van diverse eigenschappen vertoont Google vacatures die het beste aansluiten bij de zoekopdracht van de werkzoekende.

Waarom Google for Jobs?

Het doel van Google is om de zoektocht naar een nieuwe baan zo eenvoudig mogelijk te maken. Een werkzoekende moet online namelijk sneller en de meest relevante vacatures in een oogopslag in beeld krijgen. Maar ook werkgevers kunnen met het nieuwe Jobs platform van Google extra zichtbaarheid creëren binnen de zoekmachine. De vacature van jouw eigen website maakt namelijk even veel kans om vertoond te worden als de vacatures van de grote platformen. Google vertoont namelijk de meest relevante vacatures. En dat is dus precies waarom het enorm belangrijk om de vacatures op jouw website te optimaliseren!

Wat is het voordeel van het Jobs platform?

Het is belangrijk dat je weet, dat jij zelf geen vacature plaatst op Google for Jobs. Het platform verzamelt namelijk alle vacatures die momenteel live staan, denk aan jobboards, intermediairs en bedrijven. Hierdoor kan Google alle vacatures van alle websites tonen en zien we niet alleen de vacatures die bijvoorbeeld op Indeed zijn geplaatst. Als werkzoekende heb je dus een breder en duidelijker aanbod van alle banen die voldoen aan jouw criteria. Zie je niet direct een werkgever of een werkgebied dat aanspreekt? Zijn de vertoonde vacatures net te ver van je woonplaats? Met filters kun je eenvoudig en snel een specifiekere selectie maken.  

Door het optimaliseren van de vacatures kun je als organisatie dus zeer goed zichtbaar zijn binnen het Google for Jobs platform. Als organisatie is het grote voordeel dat je nu zonder gebruik van een extern platform of intermediair goed zichtbaar kan zijn met een vacature. Hiermee kunnen een hoop kosten bespaard worden, zoals het adverteren op de jobboards of het inhuren van een intermediair. 

Hoe zorg ik voor deze extra zichtbaarheid?

Natuurlijk wil je met je vacatures ook binnen Google for Jobs goed zichtbaar zijn, maar hoe gaat dat in z’n werk? Je hoeft hier geen extra account voor aan te maken. Je hoeft je website ook niet aan te melden bij Google for Jobs. Belangrijkste is om de vacatures op jouw website te optimaliseren, zodat ze aansluiten bij de zoekintenties van de werkzoekende. Zo houdt Google met het vertonen onder andere rekening met de woonplaats, werkervaring en voorkeuren van de werkzoekende.  

Google for Jobs implementeren voor jouw organisatie

Net als bij de organische zoekresultaten heeft Google ook voor Jobs een algoritme ontwikkeld voor het vertonen van vacatures. Een aantal handige SEO-tips voor jullie vacatures.

Google for Jobs structured data

Net als veel andere soorten structured data (producten, FAQ, etc.) steeds belangrijker worden, is er voor vacatures de Job Posting structured data. In dit stukje code geef je op een gestructureerde manier bepalende gegevens over de vacature door. Het is belangrijk dat de informatie overeenkomt met de informatie die op de website zelf staat.  

Vaste gegevens voor de Job Posting structured data zijn: 
1. Publicatiedatum 
2. Omschrijving van de vacature: Takenpakket; verantwoordelijkheden; vereisten. 
3. Bedrijfsnaam 
4. Locatie 
5. Functie 
6. Einddatum vacature 
7. Basissalaris; Vast bedrag of salaris range. Minimum en maximumbedrag kan opgegeven worden. Marktconform gaat hierin niet werken.   
8. Type dienstverband: Fulltime; Parttime; Stagiair.  
 

Via tools zoals de structured data generator is de html code te genereren door de informatie op de juiste posities in te vullen. De webbouwer kan deze html code vervolgens in de website plaatsen. Als dit op een succesvolle manier wordt geïmplementeerd zal Google dit als volgt uitlezen.  


Vacaturepagina’s zijn net geoptimaliseerde landingspagina’s

Net als met het optimaliseren van een landingspagina is het belangrijk dat een vacature geoptimaliseerd wordt aan de hand van ‘standaard’ SEO richtlijnen 
Zie de vacaturetitel dus als belangrijkste zoekterm van de pagina. Pas deze goed aan in onder andere de paginatitel, meta data en in de content.  
 
Omdat je moet opboksen tegen de ‘grote jongens’, zoals indeed en monsterboard, is het belangrijk om zo specifiek mogelijk te zijn in de vacaturetitels. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van junior of senior. Maar ook het toevoegen van de plaatsnaam of fulltime/parttime kan de vacature specifieker maken.  
 
Met ons voorbeeld hierboven heeft MvH Media ervoor gekozen om in de vacature het senioriteitsniveau te benoemen (Ervaren Social Media Marketeer).  

Maak een speciale vacature sitemap aan

Een aparte sitemap voor vacatures zorgt ervoor dat Google altijd up-to-date is van de nieuwste vacatures op jouw website. Daarbij is dus belangrijk dat vacatures die ingevuld zijn, niet meer live terug te vinden zijn op de website.  

Zorg voor een overtuigende tekst

Naast alle SEO optimalisaties wil je uiteraard ook de werkzoekende overtuigen om te solliciteren bij jouw bedrijf. Schrijf daarom een inspirerende vacature, waardoor de kans groter is dat er vanuit het Google platform ook daadwerkelijk doorgeklikt wordt naar jouw website.  

Google Jobs gaat de recruitment branche flink opschudden. Uit onderzoek van CareerBuilder bleek dat 73% van de werkzoekende als eerste via Google hun zoektocht naar een nieuwe baan start. Inmiddels is Google for Jobs de op één na grootste vacaturesite van Engeland. Wij hoeven niet meer verder uit te leggen waarom jij hier graag tussen wilt staan!  

Wil jij meer te weten komen wat wij qua SEO voor jou kunnen betekenen? Wil jij dat jouw belangrijkste vacatures vindbaar zijn of juist bepaalde categorieën binnen jouw website? Neem eens contact met ons op en wij kijken samen met jou naar de SEO mogelijkheden voor jouw website of webshop.
 

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

  • Alle nieuwste ontwikkelingen over zoekmachine optimalisatie
  • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
  • Laatste ontwikkelingen binnen SEO Marketing, SEA marketing en meer. 
  • Maximaal één keer per maand
  • Updates van het beste Digital Marketing Agency van België

Meer blogs over

zoekmachine optimalisatie

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?