Google Bard: een krachtige tool voor jouw SEO

Leestijd: 11 minuten

Vorige week (13 juli, 2023) heeft Google de grootste uitbreiding van Bard tot nu toe aangekondigd, waarin ze de beschikbaarheid van Bard in het Nederlands en in Nederland aankondigde. Je hebt nu toegang tot Bard in nieuwe talen en landen, kunt reacties aanpassen, afbeeldingen toevoegen aan je prompts en meer. Het begrijpen van Bard en hoe het kan worden geïntegreerd met Google Search is essentieel voor iedereen die bezig is met SEO. In deze blog laat ik je kennis maken met Bard, bespreek ik de Juli Bard update, vertel ik je wat SEO is en waarom het belangrijk is, hoe je jouw SEO kunt verbeteren met Bard, en bespreek ik de potentiële impact van Bard op SEO.

Introductie

Google Bard is een computerprogramma dat jouw vragen kan beantwoorden, verschillende soorten creatieve inhoud kan schrijven en talen kan vertalen. Het is nog in ontwikkeling, maar het heeft het potentieel om de manier waarop we omgaan met SEO te veranderen. Bard is nu beschikbaar in het Nederlands en in Nederland. Dit betekent dat Nederlandstalige bedrijven en specialisten Bard nu kunnen gebruiken om hun SEO te verbeteren.

Maak kennis met Bard

Wat is Google Bard?

Google Bard is een chatbot met een groot taalmodel (LLM), ontwikkeld door Google AI. Het is een krachtige tool die voor verschillende taken kan worden gebruikt, waaronder:

 • Jouw vragen beantwoorden.
 • Genereren van verschillende creatieve teksten, zoals gedichten, code, scripts, muziekstukken, e-mail, brieven, enz.
 • Vertalen van talen.
 • Samenvatten van tekst.
 • Schrijven van verschillende soorten creatieve content.

Hoe werkt Google Bard?

Google Bard is getraind op een enorme dataset van tekst en code. Deze dataset bevat boeken, artikelen, code en andere vormen van tekst. Bard gebruikt deze dataset om de statistische relaties tussen woorden en zinnen te leren. Hierdoor kan Bard tekst genereren die zowel coherent als grammaticaal correct is.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Google Bard?

Het gebruik van Google Bard heeft veel voordelen. Enkele voordelen zijn:

 • Bard kan je helpen nieuwe dingen te leren. Bard kan jouw vragen op een informatieve manier beantwoorden, zelfs als ze open, uitdagend of vreemd zijn. Dit kan je helpen om nieuwe dingen te leren en je kennis uit te breiden.
 • Bard kan je helpen productiever te zijn. Bard kan je helpen bij het genereren van tekst, het vertalen van talen en het samenvatten van tekst. Dit kan je tijd en moeite besparen, en het kan je helpen productiever te zijn.
 • Bard kan je helpen creatiever te zijn. Bard kan je helpen bij het schrijven van verschillende soorten creatieve content. Dit kan je helpen jouw creativiteit te uiten en jouw ideeën met anderen te delen.

Hoe kan ik Google Bard gebruiken?

Google accepteert momenteel nieuwe gebruikers om Bard te testen, dat momenteel als experimenteel wordt bestempeld. Om Bard te gebruiken, heb je alleen een Google Account nodig. Je kunt Google Bard gebruiken door de Bard-website te bezoeken of door Google Search te gebruiken.

Juli Bard update: nieuwe functies, talen en landen

Interactie met Bard vanuit nieuwe landen en in nieuwe talen

Bard is momenteel beschikbaar in meer dan 40 talen, waaronder Arabisch, Chinees, Duits, Hindi, en Spaans, en in meer dan 230 landen en gebieden, waaronder Brazilië en in heel Europa. Hier vind je een volledig overzicht van alle talen, landen en gebieden waar je Bard kunt gebruiken.

Krijg meer aangepaste antwoorden

Google lanceert nieuwe updates zodat de antwoorden van Bard beter aansluiten bij jouw behoeften:

 • Luister naar reacties: soms kan het hardop horen van iets je helpen om je idee op een andere manier te benaderen. Daarom kun je vanaf vandaag luisteren naar de reacties van Bard. Dit is vooral handig als je de juiste uitspraak van een woord wilt horen of naar een gedicht of script wilt luisteren. Voer gewoon een prompt in en selecteer het geluidspictogram om de antwoorden van Bard te horen. Deze functie is nu live in het Nederlands.

 • Pas de reacties van Bard eenvoudig aan: je kunt nu de toon en stijl van de reacties van bard wijzigen in vijf verschillende opties: eenvoudig, lang, kort, professioneel of informeel. Je kunt Bard bijvoorbeeld vragen om je te helpen bij het schrijven van een marktplaatsvermelding voor een vintage fauteuil en vervolgens de reactie inkorten met behulp van de vervolgkeuzelijst. Deze functie is live in het Engels en wordt binnenkort uitgebreid naar nieuwe talen.

Verhoog je productiviteit

Vier nieuwe Bard functies zijn ook gelanceerd met deze uitbreiding om je te helpen meer gedaan te krijgen:

 • Gesprekken vastzetten en hernoemen: Google heeft geluisterd naar de feedback van gebruikers van Bard dat ze prompts opnieuw willen kunnen bekijken, dus hebben ze nieuwe manieren toegevoegd om jouw gesprekken vast te zetten en te hernoemen met Bard. Wanneer je nu een gesprek start, zie je in de zijbalk opties om recente gesprekken vast te zetten, te hernoemen en op te halen. Als je Bard bijvoorbeeld vraagt om je te helpen bij het vergelijken van buitensporten voor de zomer, kun je de tips later nog eens bekijken. Deze functie is nu live in het Nederlands.

 • Exporteer code naar meer plaatsen: Google blijft interesse zien in het gebruik van Bard voor codeertaken. Daarom hebben ze een nieuwe functie toegevoegd waarmee je Python-code kunt exporteren naar Replit, naast Google Colab. Deze functie is nu (nog) niet live in het Nederlands, maar wel in het Engels.
 • Reacties delen met vrienden: Google heeft het ook makkelijker gemaakt om een deel of het geheel van jouw Bard chat met jouw netwerk te delen. Met deelbare links kun je jouw ideeën en creaties met anderen delen. Deze functie is nu live in het Nederlands.

 • Gebruik afbeeldingen in jouw promptsAfbeeldingen zijn een groot deel van hoe we onze verbeeldingskracht aan het werk zetten. Bij Google I/O 2023 heeft Google aangekondigd dat ze de mogelijkheden van Google Lens naar Bard brengen. Of je nu meer informatie over een afbeelding wilt of gewoon hulp nodig hebt bij het bedenken van een bijschrift, je kunt nu afbeeldingen met prompts uploaden en Bard analyseert de foto om te helpen. Deze functie is nu live in het Engels en wordt binnenkort uitgebreid naar nieuwe talen.

In onderstaande tabel vind je een handig overzicht van de (nieuwe) functies die momenteel live zijn in het Engels en het Nederlands:

Functie Engels Nederlands
Luisteren naar reacties
Reacties aanpassen
Gesprekken vastzetten en hernoemen
Code exporteren naar meer plaatsen
Reacties delen met vrienden
Afbeeldingen gebruiken in prompts

Voorlopig zijn dus nog niet alle (nieuwe) functies van Bard beschikbaar in het Nederlands. Echter, je kunt de taal voor Bard op elk gewenst moment wijzigen naar Engels om gebruik te maken van alle (nieuwe) functies die zijn gelanceerd met de update van vorige week, zoals de optie om de reacties van Bard aan te passen of een foto naar je prompt te uploaden. Wijzig je taal voor Bard.

Wat is SEO en waarom is het belangrijk?

Wat is SEO?

SEO staat voor zoekmachine optimalisatie. Het is het proces van het verbeteren van de zichtbaarheid van een website of webpagina in de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s), zoals Google. Hoe hoger een website scoort in de SERP’s, hoe groter de kans dat deze wordt gezien door potentiële bezoekers. SEO is belangrijk omdat het bedrijven kan helpen meer bezoekers naar hun website te trekken. Dit kan leiden tot meer verkopen, leads en naamsbekendheid.

Met welke factoren houdt Google rekening bij het rangschikken van websites?

Google houdt rekening met verschillende factoren bij het rangschikken van websites, waaronder:

 • De kwaliteit van de content: Google wil gebruikers de meest relevante en informatieve inhoud tonen, dus houdt het bij het rangschikken rekening met de kwaliteit van de content op een website.
 • De gebruikte zoekwoorden en zinsdelen: Google houdt ook rekening met de zoekwoorden en zinsdelen die op een website worden gebruikt bij het rangschikken ervan. Dit komt omdat Google gebruikers de websites wil laten zien die het meest relevant zijn voor hun zoekopdrachten.
 • De backlinksbacklinks zijn links van andere websites naar een website. Google houdt rekening met het aantal en de kwaliteit van backlinks bij het rangschikken van een website. Dit komt omdat backlinks een teken zijn dat andere websites een website vertrouwen en aanbevelen.
 • De technische SEO: de technische SEO van een website verwijst naar de manier waarop de website is gecodeerd en gestructureerd. Google houdt rekening met de technische SEO van een website bij het rangschikken ervan. Dit komt omdat Google ervoor wil zorgen dat websites gemakkelijk te crawlen en te indexeren zijn.

Het belang van hoogwaardige content voor SEO

Hoogwaardige content is een van de belangrijkste factoren voor SEO. Dit komt omdat Google gebruikers de meest relevante en informatieve inhoud wil laten zien. Als een website content van hoge kwaliteit heeft, is de kans groter dat deze goed scoort in SERP’s.

Hoogwaardige content is ook belangrijk voor de gebruikerservaring. Wanneer gebruikers content van hoge kwaliteit op een website vinden, is de kans groter dat ze op de website blijven en andere pagina’s verkennen. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid en conversies.

Hoe kun je jouw SEO verbeteren met Bard?

Hier zijn enkele manieren waarop je jouw SEO kunt verbeteren met Google Bard:

 • Content van hoge kwaliteit maken: Bard kan je helpen content van hoge kwaliteit te maken die relevant is voor jouw doelgroep en die informatief en boeiend is. Bard kan je helpen bij het identificeren van de juiste zoekwoorden en zinsdelen die je kunt gebruiken, en bij het structureren van jouw content op een manier die gemakkelijk te lezen en te begrijpen is.
 • Identificeer de juiste zoekwoorden: Bard kan je helpen de juiste zoekwoorden en woordgroepen te identificeren die je in jouw content kunt gebruiken. Bard kan jouw website en jouw doelgroep analyseren om te bepalen welke zoekwoorden het meest waarschijnlijk worden gebruikt door mensen die op zoek zijn naar informatie over jouw onderwerp.
 • Bouw backlinks: Bard kan je helpen bij het bouwen van backlinks naar jouw website. Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. Ze zijn een teken dat andere websites jouw website vertrouwen en aanbevelen. Bard kan je helpen bij het vinden van websites die relevant zijn voor jouw onderwerp.
 • Optimaliseer jouw technische SEO: Google Bard kan je helpen jouw technische SEO te optimaliseren. Dit houdt onder meer in dat jouw website gemakkelijk door Google kan worden gecrawld en geïndexeerd, en dat deze mobielvriendelijk is.

Over het algemeen kan Google Bard een krachtige tool zijn om jouw SEO te verbeteren. Door Bard te gebruiken, kun je content van hoge kwaliteit maken, de juiste zoekwoorden identificeren, backlinks bouwen en jouw technische SEO optimaliseren. Dit kan jouw website helpen om hoger in de zoekresultaten te komen en meer bezoekers aan te trekken.

Hier zijn enkele aanvullende tips voor het gebruik van Google Bard voor SEO:

 • Gebruik Bard om lange content te maken. Bard kan je helpen bij het maken van lange content door tekst te genereren (en langer te maken). Inhoud met een lange vorm scoort waarschijnlijk beter in de zoekresultaten dan inhoud met een korte vorm.
 • Gebruik Bard om afbeeldingen en video’s te maken. Bard kan je bijvoorbeeld vertellen hoe je een afbeelding maakt met een bepaalde tool of hoe je een video bewerkt. Bard kan je ook wat voorbeelden geven van afbeeldingen en video’s die je zou kunnen gebruiken als inspiratie. Afbeeldingen en video’s kunnen helpen om de betrokkenheid van jouw inhoud te verbeteren en kunnen ook helpen om jouw SEO te verbeteren.
 • Gebruik Bard om jouw SEO-prestaties bij te houden. Bard kan je helpen jouw SEO-prestaties bij te houden en indien nodig bij te sturen door je statistieken te geven over verkeer, conversies en andere belangrijke metrics. Deze informatie kan je helpen om jouw SEO te verbeteren en je website te optimaliseren voor beter resultaten.

SEO is een belangrijk hulpmiddel voor bedrijven die meer bezoekers naar hun website willen trekken. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je Google Bard gebruiken om jouw SEO te verbeteren en meer bezoekers naar jouw website te trekken.

Potentiële impact van Bard op SEO

Hoe Bard de manier waarop SEO wordt gedaan zou kunnen veranderen

Google Bard is een krachtig taalmodel dat kan worden gebruikt om content van hoge kwaliteit te creëren, zoekwoorden te genereren en backlinks te analyseren. Dit betekent dat bedrijven Bard kunnen gebruiken om veel van de taken van SEO te automatiseren, wat tijd en geld kan besparen.

Bovendien kan Bard bedrijven helpen te begrijpen waar gebruikers naar zoeken en hoe ze zoekmachines gebruiken. Deze informatie kan worden gebruikt om relevantere en boeiendere inhoud te maken, wat kan leiden tot verbeterde SEO rankings.

Hoe Bard SEO voor bedrijven gemakkelijker kan maken

Bard zou het voor bedrijven gemakkelijker kunnen maken om hun websites in zoekresultaten te rangschikken door hen te helpen hoogwaardige content te creëren die relevant is voor hun doelgroep. Bard kan bedrijven ook helpen bij het identificeren van de juiste zoekwoorden en woordgroepen om te gebruiken, en bij het bouwen van backlinks naar hun website.

Hoe Bard zou kunnen helpen om het speelveld voor bedrijven gelijk te maken

Bard zou kunnen helpen om het speelveld voor bedrijven gelijk te maken door SEO toegankelijker te maken voor kleinere bedrijven. Kleinere bedrijven hebben mogelijk niet de middelen om een SEO-bureau in te huren of te investeren in SEO-tools. Ze zouden Bard echter kunnen gebruiken om veel van de taken van SEO te automatiseren, wat hen zou kunnen helpen hun rankings te verbeteren.

De beperkingen van Bard met betrekking tot SEO

Over het algemeen heeft Google Bard het potentieel om de manier waarop SEO wordt gedaan te veranderen. Het zou het voor bedrijven gemakkelijker kunnen maken om hun websites in zoekresultaten te rangschikken, en het zou kunnen helpen om het speelveld gelijk te trekken voor bedrijven.

Het is echter belangrijk op te merken dat Bard nog in ontwikkeling is. Het is nog niet duidelijk hoe Google Bard gaat gebruiken om websites in zoekresultaten te rangschikken. Het is ook mogelijk dat Google de manier waarop het websites rangschikt in de toekomst zal veranderen, wat de effectiviteit van Bard zou kunnen beïnvloeden.

Als zodanig heeft het enkele beperkingen die van invloed kunnen zijn op SEO. Deze beperkingen omvatten:

 • Hallucinaties: Bard kan soms tekst genereren die niet wordt ondersteund door de echte wereld. Dit wordt in de wereld van AI aangeduid met hallucinaties en kan leiden tot onnauwkeurige of misleidende informatie, wat jouw SEO kan schaden.
 • Onvermogen om context te begrijpen: Bard kan soms moeite hebben de context van een vraag te begrijpen. Dit kan leiden tot irrelevante of onzinnige reacties, wat ook je SEO kan schaden.
 • Onjuiste informatie: Bard is getraind op een enorme dataset van tekst en code, maar het is nog steeds mogelijk dat deze onjuiste informatie bevat. Dit kan ertoe leiden dat uw website wordt bestraft door zoekmachines, wat jouw SEO kan schaden.

Naast deze beperkingen is Google Bard momenteel ook (nog) niet geïntegreerd met Google Search. Dit betekent dat je Bard niet kunt gebruiken om content te genereren die door Google wordt geïndexeerd. Als gevolg hiervan is het nu nog niet duidelijk hoeveel impact Bard op de lange termijn zal hebben op SEO.

Ondanks deze beperkingen is Google Bard een krachtige tool die kan worden gebruikt om de SEO van jouw website te verbeteren. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van de beperkingen en om het zorgvuldig te gebruiken.

Hier zijn enkele tips voor het gebruik van Google Bard voor SEO:

 • Fact-check: controleer altijd de informatie die Bard genereert. Dit is vooral belangrijk voor gevoelige onderwerpen of onderwerpen waar veel desinformatie over bestaat.
 • Gebruik spaarzaam: vertrouw niet op Bard voor al jouw SEO content. Gebruik het als hulpmiddel om je te helpen ideeën te genereren en de kwaliteit van jouw inhoud te verbeteren, maar gebruik het niet als vervanging voor menselijke intelligentie.
 • Wees creatief: gebruik Bard niet alleen om content te genereren die al op internet staat. Gebruik het om unieke en creatieve inhoud te genereren die zich onderscheidt van de concurrentie.

Door deze tips te volgen, kun je Google Bard gebruiken om de SEO van jouw website te verbeteren zonder in te leveren op kwaliteit of nauwkeurigheid.

Conclusie

Bard is een krachtige tool die kan worden gebruikt om de SEO van jouw website te verbeteren. Het kan je helpen bij het genereren van content die relevant, informatief en creatief is. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van de beperkingen van Google Bard, zoals de mogelijkheid om onnauwkeurige of irrelevante informatie te genereren. Daarom is het belangrijk om de informatie die Bard genereert te factchecken en er spaarzaam mee om te gaan.

Over het algemeen is Google Bard een veelbelovende tool voor SEO, maar het is nog in ontwikkeling. Naarmate het blijft verbeteren, wordt het waarschijnlijk een waardevollere tool voor SEO specialisten. Ondanks de onzekerheden is Google Bard een krachtige tool die het potentieel heeft om een revolutie teweeg te brengen in SEO. Ik adviseer bedrijven die hun SEO willen verbeteren dan ook om Bard en hoe het door Google wordt gebruikt in de gaten (te blijven) houden! De beste manier om dit te doen, is door Bard zelf te proberen en zelf te zien hoe het je kan helpen jouw SEO.

Aanvullende gedachten

 • De potentiële impact van Bard op de toekomst van SEO is nog onzeker. Het is echter duidelijk dat Bard het potentieel heeft om de manier waarop SEO wordt gedaan te veranderen.
 • Het is belangrijk op te merken dat Bard geen wondermiddel is voor SEO. Bedrijven zullen nog steeds content van hoge kwaliteit moeten maken die relevant is voor hun doelgroep. Bard kan bedrijven echter helpen om deze content gemakkelijker en efficiënter te maken.

Handige links

FAQ’s

V: Wat is Google Bard?

A: Google Bard is een groot taalmodel (LLM) dat nog in ontwikkeling is. Het is getraind op een enorme dataset van tekst en code, en het kan tekst genereren, talen vertalen, verschillende soorten creatieve content schrijven en jouw vragen op een informatieve manier beantwoorden.

V: Is Google Bard beschikbaar in Nederland?

A: Ja, Google Bard is beschikbaar in Nederland. Je krijgt er toegang toe door de Google Bard-website te bezoeken en de Nederlandse taaloptie te selecteren.

V: Hoe kan Google Bard worden gebruikt voor SEO in Nederland?

A: Google Bard kan in Nederland worden ingezet voor SEO door relevante, informatieve en creatieve content te genereren in het Nederlands. Bard kan ook worden gebruikt om content naar het Nederlands te vertalen, waardoor je een breder publiek kunt bereiken.

V: Wat zijn de beperkingen van het gebruik van Google Bard voor SEO in Nederland?

A: Er zijn enkele beperkingen aan het gebruik van Google Bard voor SEO in Nederland. Ten eerste is Bard nog in ontwikkeling, dus het is mogelijk dat de inhoud die het genereert niet nauwkeurig of relevant is. Ten tweede is Bard nog niet geïntegreerd met Google Search, wat betekent dat de content die het genereert niet wordt geïndexeerd door Google.

V: Wat zijn de voordelen van het gebruik van Google Bard voor SEO in Nederland?

A: Het gebruik van Google Bard voor SEO in Nederland heeft enkele voordelen. Ten eerste kan Bard je helpen met het genereren van content die relevant is voor de Nederlandse markt en die jouw doelgroep van waardevolle informatie voorziet. Ten tweede kan Bard je helpen creatieve en boeiende content te creëren die de aandacht van jouw doelgroep trekt. Ten derde kan Bard je tijd en moeite besparen door het proces van het genereren van content te automatiseren.

V: Wat zijn de best practices voor het gebruik van Google Bard voor SEO in Nederland?

A: Hier zijn enkele best practices voor het gebruik van Google Bard voor SEO in Nederland: controleer de informatie die Bard genereert op feiten, gebruik Bard spaarzaam en wees creatief.

V: Wat is de toekomst van Google Bard voor SEO in Nederland?

A: De toekomst van Google Bard voor SEO in Nederland is onzeker. Naarmate Bard echter blijft verbeteren, wordt het waarschijnlijk een waardevollere tool voor SEO specialisten in Nederland.