TikTok steeds populairder onder 40-plussers, Facebook verliest opnieuw gebruikers en andere social media ontwikkelingen

Leestijd: 4 minuten

Trends en ontwikkelingen. Soms nog sneller dan het licht in de wereld van online marketing en ondertussen niet meer weg te denken bij social media strategieën. Iedere dag zijn er wel weer nieuwe updates over de verschillende aspecten op social media, niet bij te houden dus! 

Newcom, een toonaangevend mediabureau in Nederland heeft de belangrijkste trends weer op een rijtje gezet in het Nationale Social Media Onderzoek 2023. Het onderzoek is gehouden onder 7.021 respondenten van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder en is daarmee representatief aan de Nederlandse samenleving. Graag deel ik een samenvatting met de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek.

1. Groei
Social Media blijft maar groeien. Het aantal gebruikers van personen van 15 jaar en ouder is gegroeid naar 14,1 miljoen gebruikers. Met name de 40-plussers zijn meer social media gaan gebruiken. Waar ze in 2022 nog op 3,8 platformen zaten, stijgen ze nu naar 4,1. Ook wordt er steeds langer actief aan social media besteed per dag. Zo brengt iemand gemiddeld al 114 minuten per dag door op social media kanalen.

Volgens het onderzoek van Newcom is en blijft WhatsApp het grootste social medium en blijft dit ook alleen maar meer stijgen. Facebook en Twitter zijn wederom gebruikers verloren en Instagram stijgt net als in 2022 veruit het hardst.

2. WhatsApp
WhatsApp behoort wederom tot het meest gebruikte kanaal en blijft nog steeds hard groeien onder de deelnemers van het onderzoek. Hierbij zien we ook een opkomende trend in click-to-message advertenties, waarbij de doelgroep via een social advertentie meteen door kan klikken naar WhatsApp. Zo kan er beter persoonlijk advies worden gegeven en kun je bijvoorbeeld je klantenservice uitbreiden.

Interessant om te testen als campagnedoelstelling!

Weliswaar valt op dat tieners tussen 15 en 19 jaar WhatsApp minder intensief gebruiken, maar meer communiceren via andere kanalen.

3. Facebook
Dat andere platformen een intrede aan het maken zijn en Facebook marktaandeel verliest, was al langer duidelijk. Uit het onderzoek blijkt dat Facebook een half miljoen gebruikers is verloren. Voornamelijk tieners verplaatsen zich naar ‘leukere’ platformen en voelen zich steeds minder thuis op Facebook.           

Er wordt namelijk vaker aangegeven dat er geen interessante mensen gebruik maken van Facebook. Belangrijke influencers zijn met name te vinden op de platformen Instagram, TikTok en YouTube. Wanneer je dit dus duidelijk meeneemt in je online marketing strategie, raad ik deze kanalen zeker aan!

Het grootste verlies in gebruikers zit dan ook in de groep 15 t/m 29 jaar. Onder de 55+ groep zien we juist een lichte stijging in gebruik van +4%.

4. Instagram
Ondanks dat er in het moederbedrijf Meta een daling te zien is bij Facebook, is hier weinig van te merken op Instagram. Samen met TikTok en WhatsApp is dit platform het sterkst gegroeid met wel +18%.

Wel valt op dat Instagram marktaandeel verliest onder jongeren onder de 25 jaar. Het dagelijks gebruik op Instagram loopt terug als we vergelijken met 2022. Dit komt onder andere door de nieuwere platformen als TikTok, Snapchat en BeReal.

Onder tieners verliest Instagram terrein. Het momentum onder jongeren ligt bij TikTok, Snapchat en BeReal.

5. TikTok

Misschien wel het meest besproken social media kanaal van het moment. Het aantal TikTok-gebruikers ligt momenteel al een derde hoger dan in 2022, wat een groei van wel +31% is. Ook stijgt hiermee het dagelijks gebruik. Hiermee stijgt het niet in exponentieel alleen onder jongeren die zich voornamelijk verplaatsen vanaf Instagram naar TikTok, maar zien we ook een forse stijging in gebruik onder 40-plussers.

Nog meer redenen dus om vandaag nog aan de slag te gaan met TikTok en dit op te nemen in je online marketing strategie!

6. Snapchat

Ook Snapchat ziet wederom een sterke toename in gebruikers van +21%. Zeker onder tieners in de leeftijd van 15-19 jaar staat Snapchat op een mooie tweede plaats in dagelijks gebruik en stijgt Snapchat nog nét boven Instagram uit in de leeftijdscategorie 20-29 jaar.

6. Twitter
Ook Twitter kampt voor het eerst met het verlies van gebruikers met maar liefst -13%. Ex-Twitter gebruikers geven voornamelijk aan dat ze zich verplaatsen naar een leuker platform, maar ook dat het hen te weinig oplevert. Wat vooral te zien is dat de hoogopgeleide vrouw tussen de 20 en 39 jaar zich minder op Twitter bevind.

(Ook) bij Twitter zeggen ex-gebruikers dat ze andere platforms leuker vinden en dat Twitter hen te weinig bracht.

7. BeReal
BeReal pakt een nieuwe top-10 positie in de social media wereld. De App is pas voor het eerst in 2023 gemeten, maar telt nu al 800.000 gebruikers. De meeste gebruikers vallen in de leeftijdscategorie 15 t/m 24 jaar.

Conclusie
WhatsApp blijft wederom het grootste social media kanaal. De jongere doelgroep is zich steeds meer aan het verplaatsen naar de ‘leukere’ kanalen waar amusement centraal staat. Daarnaast groeit TikTok sterk onder 40-plussers, maar ook in alle andere leeftijdscategorieën, wat het een sterker marketingkanaal maakt. Verder blijven Discord, Reddit en Twitch het grootste aandeel behouden onder de kleinere platformen, maar stijgt dit aantal niet hard.

Benieuwd welke kanalen geschikt zijn voor jouw bedrijf? Onze social media specialisten gaan graag voor je aan de slag met jouw social media strategie. Neem gerust contact met ons op om vervolgens de mogelijkheden voor jouw website of webshop te bespreken.

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

  • Alle nieuwste ontwikkelingen over social media marketing
  • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
  • Laatste ontwikkelingen binnen SEO Marketing, SEA marketing en meer. 
  • Maximaal één keer per maand
  • Updates van het beste Digital Marketing Agency van België

Meer blogs over

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?