Video-content domineert: De opkomst van korte video’s in social media marketing

Leestijd: 4 minuten

In de snel veranderende wereld van social media heeft een nieuwe vorm van content de aandacht van zowel gebruikers als marketeers getrokken: korte video’s. Kanalen zoals TikTok, Instagram Reels en YouTube Shorts hebben de manier waarop mensen content consumeren compleet veranderd en bieden nieuwe kansen voor bedrijven om hun merk te promoten.

 

Waarom korte video’s?

Korte video’s zijn de laatste jaren razend populair geworden, omdat dit een manier is om snelle en boeiende content te bieden. Gebruikers kunnen binnen enkele seconden een waardevolle ervaring beleven, wat perfect past bij de steeds kortere aandachtsspanne van moderne consumenten.

De verschillende kanalen

TikTok

TikTok heeft zich gevestigd als een cultureel fenomeen, waar gebruikers creatieve en korte video’s maken en delen. Met een gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide bewerkingsmogelijkheden kunnen gebruikers snel en eenvoudig aantrekkelijke content produceren.

Bedrijven kunnen TikTok inzetten om onder andere hun branding te versterken, door deel te nemen aan huidige trends. Hierdoor pakt het algoritme van TikTok de video sneller op en zal een groter publiek in aanraking komen met het merk. TikTok is ook een interessant kanaal door de opkomst van social search. Consumenten gaan steeds meer op zoek naar inspiratie op social media in plaats van op Google.

 

Instagram Reels

Dit is het antwoord van Instagram op de populariteit van de korte videocontent. Binnen de bekende interface van Instagram kunnen gebruikers makkelijk korte video’s maken en delen met hun volgers. Een slimme zet, omdat niet iedereen een extra app wil gebruiken voor meer social content. Instagram Reels inzetten kan interessant zijn voor het bereiken van een vertrouwde doelgroep, consumenten die liever op Instagram blijven en hun content vanuit een kanaal willen ontvangen.

 

YouTube Shorts

YouTube staat natuurlijk bekend als een videokanaal. Voorheen werden voornamelijk video’s geplaats die van langere duur zijn, door de verandering naar kortere video’s heeft YouTube zijn eigen variant hierop bedacht: YouTube Shorts. Dit zijn korte, verticale video’s net zoals TikTok’s of Reels. Het kanaal heeft zichzelf nu dus ook toegankelijk gemaakt voor dit soort content. YouTube is een zeer interessant kanaal voor bedrijven om gebruik van te maken, omdat het kanaal een van de populairste kanalen is die we in Nederland gebruiken.  

Hoe kun je met jouw bedrijf profiteren van deze verschuiving?

Creatieve merkpromotie

Door gebruik te maken van de creatieve tools van deze kanalen kun je je merk op een vernieuwde manier presenteren aan een nieuw publiek

 

Productdemonstraties en tutorials

Korte video’s zijn ideaal voor het geven van snelle productdemonstraties of het delen van educatieve tutorials. Maak gebruik van snappy content die snel het product laat zien.

 

Trendparticipatie

Actieve deelname aan trends op deze kanalen kan de zichtbaarheid vergroten en betrokkenheid stimuleren

 

Een kijkje achter de schermen

Door consumenten een kijkje achter de schermen te geven kan de consument een meer persoonlijke band opbouwen met de consument.

 

Korte advertenties

Door een korte aandachtsspanne wil je als merk de aandacht van de consument snel grijpen. Dit doe je daar korte en impactvolle advertenties in te zetten, waar de boodschap snel duidelijk wordt.

 

De kracht van korte video’s

Korte video’s zijn niet slechts een voorbijgaande trend, maar eerder een blijvende verschuiving in de manier waarop we online communiceren en content consumeren. TikTok, Instagram Reels en YouTube Shorts bieden bedrijven de mogelijkheid om op een frisse en boeiende manier met hun publiek te communiceren. Door creatief te zijn en deel te nemen aan trends kunnen merken optimaal profiteren van de explosie van korte videocontent op social mediakanalen. Het is duidelijke dat deze kanalen niet alleen de manier waarop we communiceren veranderen, maar ook de manier waarop bedrijven met hun doelgroep omgaan.

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

  • Alle nieuwste ontwikkelingen over social media marketing
  • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
  • Laatste ontwikkelingen binnen online marketing en meer
  • Maximaal één keer per maand

Meer blogs over

Social Media Marketing
Judith de Rooij

Social media trends 2024

2023 is weer voorbijgevlogen en richting het einde van het jaar kun je van ons natuurlijk weer de nieuwe trends op het gebied van social

Lees blog
50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?