De 5 best practices voor een vacaturecampagne op social media

Leestijd: 3 minuten

Je hebt je vacature live staan, dus laat de kandidaten maar binnenstromen. Toch? Helaas werkt het niet zo eenvoudig. In de huidige markt zul je actief op zoek moeten gaan naar jouw kandidaten. Naast een goed opgestelde vacature, is een effectieve vacaturecampagne een must. Maar hoe begin je en hoe ziet zo’n campagne eruit? Social media is allang meer dan enkel een platform voor entertainment. Het is een medium waar mensen aansluiting willen vinden op elk vlak van hun leven, zo dus ook voor het vinden van een nieuwe baan. In deze blog zullen we dan ook 5 best practices uitlichten voor een successvolle wervingscampagne op social media!

1. Ken je doelgroep
Allereerst is het belangrijk om goed voor ogen te hebben wat je doelgroep is. Duik écht in de persoon die je zoekt. Wat zijn de vaardigheden en kenmerken waar je naar op zoek bent voor je vacature, en wat voor soort persoon hoort hierbij. Maak hierbij vooral gebruik van je huidige werknemers. Van welk medium maakt de doelgroep bijvoorbeeld het meest gebruik? Zet deze eigenschappen op een rijtje en creëer een persona. Op basis van het persona kun je op zoek naar de social media platformen die het beste aansluiten. Gebruik zeker niet altijd maar álle platformen, maar kies de platformen waar jouw doelgroep zich bevindt. Zo wordt LinkedIn veelal gebruikt door hoger opgeleiden. Ben je op zoek naar jonge mensen voor bijvoorbeeld stages of traineeships? Denk dan aan TikTok en Snapchat.

2. Employer branding
Employer branding is een begrip wat je als werkgever moet kennen en wat steeds belangrijker wordt. Tegenwoordig is de arbeidsmarkt écht tweerichtingsverkeer. Waar je als werkgever alle beschikbare informatie over een kandidaat bekijkt, zal deze kandidaat voorafgaand ook flink onderzoek hebben gedaan naar jouw bedrijf.
Employer branding richt zich dan ook op het weergeven van de bedrijfscultuur, de werkomgeving, de waarden en de visie van jouw bedrijf. Aan de hand van deze informatie kunnen potentiële medewerkers een goed beeld krijgen van hoe het is om bij jouw bedrijf te werken en of dit past bij hun verwachtingen en wensen. Je snapt dus dat sterke employer branding je bedrijf kan helpen bij het aantrekken van de juiste kandidaten én het behouden van je huidige medewerkers. Verder draagt het ook bij aan een positief imago van je bedrijf.

Een best practice binnen employer branding is het inzetten van medewerkers als ambassadeurs. Wie kan er nu beter laten zien hoe het is om bij jouw bedrijf te werken dan je eigen werknemers? Laat je medewerkers aan het woord en verwerk dit in korte testimonials, feed posts en video’s.   

3. Content
Een belangrijk punt in social media, is beeld. Om een succesvolle wervingscampagne neer te zetten, is het van belang om de content in elk opzicht te zien als een directe weerspiegeling van je bedrijf. Zorg dat het beeld strookt met teksten en de waarden die je met je bedrijf wilt uitstralen. Foto’s en video’s kunnen helpen om de aandacht van kandidaten te trekken en hen te overtuigen om uiteindelijk te solliciteren. Voorbeelden van goede content zijn een inkijkje in de dagelijkse werkzaamheden, foto’s en video’s van het team en het kantoor, of succesverhalen van medewerkers.

Wanneer de content in je advertentie de kandidaat heeft overtuigd om verder te kijken, komen we bij het volgende belangrijke punt, namelijk de landingspagina. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de landingspagina op de website aansluit bij de visuele content binnen de campagnes. Dit helpt om een consistent beeld te creëren en een naadloze, coherente ervaring te bieden.

4. Makkelijk solliciteren
Het standaard vragen om het insturen van een cv en motivatiebrief is niet meer van deze tijd. Dat betekent niet dat dit nooit meer ingezet kan worden, maar kijk vooral wat past bij je bedrijf en de vacature en denk ook eens na over andere manieren om met potentiële kandidaten in contact te komen. Verlaag de drempel en maak de weg naar contact zo makkelijk mogelijk. Manieren om dit in te zetten zijn:

    1. Audio- of Video-sollicitaties: Laat mensen een korte audio of video opname toesturen, waarin ze zichzelf voorstellen en meer over zichzelf vertellen.
    2. WhatsApp: Door het gebruik van WhatsApp-integratie kun je een kandidaat direct contact met je op laten nemen via de chat functie. Op deze manier kunnen ze zowel hun interesse in de vacature uiten, als meteen met aansluitende vragen bij je terecht.
    3. Leadformulieren: In plaats van mensen naar je website leiden om ze daar te laten converteren tot lead, kun je ook gebruik maken van in-platform leadformulieren. Denk hierbij aan een leadformulier binnen Facebook of Instagram, dat je direct bij het zien van de advertentie in kan vullen. Je kunt hier zelf kiezen welke informatie er ingevuld moet worden, maar houd het simpel. Hoe laagdrempeliger je zo’n formulier insteekt, met hoe meer mogelijke kandidaten je in contact kan komen.
      Wij zien zelf dat het inzetten van zo’n formulier voor veel betere resultaten in je campagne kan zorgen. Hieronder is te zien dat de kosten voor het inzetten van een leadformulier maar liefst 88% lager liggen dan een lead die op de website is geconverteerd.

5. Test, meet, pas aan, repeat
Wellicht vanzelfsprekend, maar zeker niet onbelangrijk! Nadat je dan éindelijk je campagnestrategie hebt staan, je hebt bepaald welke kanalen in te zetten, de content is gemaakt én je campagnes zijn ingeregeld stopt het niet. Nu is het tijd om verschillende elementen in je campagne te gaan testen. Werkt die foto of video voor je campagne? Een korte versus een langere tekst? Deze zaken kunnen een groot verschil maken in kosten per resultaat, dus blijf hier continue mee testen en op bijsturen. In het voorbeeld hieronder is te zien hoe het toevoegen van een Video advertentie ervoor zorgt dat de kosten per lead zo’n 69% lager liggen dan met de Image advertentie.

Zoals je ziet komt er meer kijken bij een succesvolle wervingscampagne dan enkel een vacature online zetten. Bovenstaande best practices helpen je op weg om zelf aan de slag te gaan met een wervingscampagne. Wil je meer tips of heb je hulp nodig bij het opzetten van jouw wervingscampagne op social media? Neem gerust contact met ons op!

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

  • Alle nieuwste ontwikkelingen over social media marketing
  • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
  • Laatste ontwikkelingen binnen online marketing en meer
  • Maximaal één keer per maand

Meer blogs over

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?