E-commerce cijfers Belgische markt

MvH Media is steeds vaker actief in België. Meer en meer Belgische klanten weten hun weg naar ons online marketing bureau in Dongen te vinden, en zij zien door onze inbreng hun online verkopen stijgen. Doordat ons klantenbestand zich niet beperkt tot Nederland, zijn we bij MvH Media dagelijks bezig met het up-to-date houden van de internationale trends en ontwikkelingen. Deze week werden we meegenomen in de wereld van online aankopen in België door de E-commerce Barometer: een rapport waarbij een realistisch beeld wordt gegeven over het huidige e-commerce landschap in België.

De e-commerce barometer

De E-commerce Barometer brengt voor het eerst het Belgische online landschap in kaart gebaseerd op basis van transactiedata. Eerder werden er al onderzoeken gepubliceerd waarbij slechts gedeeltes van het consumentengedrag werd meegenomen in de analyses. Nu is er voor de eerste keer gekeken naar de daadwerkelijke transactiegegevens van de Belgische e-commerce markt. The House of Marketing, initiatiefnemer van de E-commerce Barometer, werkte voor dit onderzoek samen met Safeshops.be, waardoor informatie die tot op heden niet beschikbaar was voor onderzoekers, nu gebruikt konden worden om een realistisch en duidelijk beeld weer te geven van de Belgische online markt.

De cijfers die werden meegenomen in dit onderzoek vertegenwoordigen 90% van de totale Belgische online handel, en geven daarmee een realistische weerspiegeling van de e-commerce markt. Het onderzoek laat onder andere zien dat de Belgische online markt gegroeid is tot 5 miljard, een stijging van 22% ten opzichte van 2016. Niet zo vreemd dus dat er inmiddels bijna 15.000 online handelaren in België actief zijn.

Het Belgische marktaandeel groeit

De groei in online aanbieders op de Belgische markt is ook terug te zien in het marktaandeel van bestedingen bij Belgische webshops ten opzichte van bestellingen bij buitenlandse webshops. Dit percentage daalde van 50% in 2015 naar 46% in 2016: de Belgische webshops grijpen hun marktaandeel terug!

Deze cijfers uit de E-commerce Barometer zullen bedrijven, ondernemers en (online) marketeers helpen betere en meer realistische prognoses te maken. Hierdoor kunnen ondernemers uit de e-commerce business de mate van succes beter voorspellen, en dit helpt hen bij de keuzes die zij maken wanneer zij zich in de wereld van online verkoop begeven.

Uiteraard helpt MvH Media graag bij het uiteenzetten van een (online) marketing strategie voor elke onderneming die zich op de Belgische markt begeeft. Twijfel niet en neem gerust contact op met een van onze online marketing specialisten.

Bronnen: Visual – Vecteezy

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

Meer blogs over

online marketing

Online Marketing
Mark van Hattum

Boekentips 2023

Met de zomer voor de deur is het vaak een goed moment om even een stapje terug te doen. Lekker relaxen tijdens een welverdiende vakantie.

Lees meer
50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?