Zo start je met verkopen op Amazon, deel 1

Leestijd: 10 minuten

Met verkopen via Amazon vergroot je in één klap je potentiële doelgroep naar honderden miljoenen consumenten en bedrijven binnen Europa! Amazon geeft je dus enorme mogelijkheden, maar verkopen op Amazon roep veel vragen op. In deze blog helpen we je met het zetten van de eerste stappen naar verkopen op Amazon.

Producten en verkoopstrategie

De belangrijkste stap is het bepalen welke producten je op Amazon wilt gaan verkopen. Het lijkt misschien een simpele vraag, maar wel een onderdeel waar je goed en uitgebreid bij stil moet staan. Ook wanneer je al een volledig productaanbod hebt via je huidige webshop hoeft dit assortiment niet automatisch geschikt te zijn voor verkoop via Amazon.

Belangrijk voor het kiezen van de geschikte producten is eerst goed onderzoek te doen naar het vraag en aanbod op Amazon. Dit kan per Europese Amazon marketplace (amazon.nl, amazon.de, amazon.it, amazon.fr, amazon.co.uk en amazon.es) sterk verschillend zijn.

Met goed onderzoek kom je er achter hoe groot bijvoorbeeld het huidige zoekvolume en de huidige verkopen zijn binnen jouw beoogde categorie. Er zijn een aantal (betaalde) apps beschikbaar die je kunnen helpen om inzicht te krijgen in de markt van jou potentiële product. Apps als Helium10 of Junglescout geven je enorm veel informatie over je potentiële markt.

Stel jezelf bij het selecteren van je producten de volgende vragen:

  • Is er voldoende vraag naar mijn product?

Het bepalen van de vraag naar een product kan met bovengenoemde apps uitstekend worden uitgezocht. Kijk daarbij ook goed naar alle Amazon marketplaces waar je wilt starten, de vraag kan binnen verschillende landen sterk verschillen.

  • Hoe sterk is de concurrentie?

Het huidige aanbod op de Amazon marketplaces geeft je enorm veel informatie. Kijk daarbij goed naar; zijn deze producten vergelijkbaar met jouw aanbod, hoeveel reviews hebben deze producten en hoe hoog liggen de prijzen?

Het is daarnaast goed mogelijk dat jouw exacte product al wordt aangeboden op Amazon. Wil je met deze verkopers de concurrentie aan gaan en kun je deze concurrentie achter je laten?

  • Van welke services van Amazon wil ik gebruik maken?

Voor het Verkopen via Amazon betaal je een commissie per verkocht product, deze commissie ligt tussen de 8 en 15% van je verkoopprijs.

Vraag je daarnaast af hoe je het logistieke proces wilt organiseren. Wil je zoveel mogelijk van de werkzaamheden zelf uitvoeren of besteed je zoveel mogelijk uit aan Amazon? Met Fulfillment by Amazon (FBA) besteed je het hele logistieke proces van opslag, verzenden en retouren uit aan Amazon. Deze service heeft grote voordelen, maar hiervoor vraagt Amazon wel een opslag- en uitvoeringsvergoeding.

Het verschil in kosten tussen enkel Verkopen via Amazon, waarbij je dus zelf het logistieke proces organiseert, en Fulfillment by Amazon kun je eenvoudig berekenen op: https://sellercentral.amazon.de/fba/revenuecalculator/index?lang=nl_NL

Account

De volgende keuze is het bepalen van het type Amazon account.

Amazon biedt 2 type accounts aan; Basic en Professional. Bij een ‘Basic’ Account betaal je een €0,99 extra verkoopvergoeding per verkocht item aan, maar heb je geen vaste maandelijkse kosten. Voor een professional account betaal je €39,- per maand, zonder extra verkoopvergoeding per verkoop te hoeven betalen.

Indien je echt serieus aan de slag wilt gaan met verkopen op Amazon, is het aanschaffen van een Professional account een must. Een Professional account geeft je toegang tot alle opties van Amazon, zoals API-koppelingen en het winnen van de buybox. Een basic account is geschikt voor het incidenteel verkopen van items, zonder daar kosten voor te hoeven maken.

Het aanmaken van een account doe je via: https://services.amazon.nl/ . Naast het aanmaken voor een account vind je op deze website nog veel meer informatie over het verkopen op Amazon.

Voor het aanmaken van een Amazon account heb je de volgende gegevens nodig:

  • Bedrijfsgegevens: NAW, KVK- en BTW-nummer
  • Informatie gerechtigde contactpersoon/ eigenaar bedrijf
  • Creditcard / Bankgegevens

In de volgende MvH Media Blog: “Zo start je verkopen op Amazon, deel 2” gaan we in op het online plaatsen van je producten; waar voldoet een sterke productlisting aan?

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

Meer blogs over

Marketplaces

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?