Vernieuwd: Amazon Vine Program!

Leestijd: 4 minuten

In een wereld waar online winkelen de norm is geworden, spelen productbeoordelingen een belangrijke rol in de besluitvorming van consumenten. Amazon begrijpt dit als geen ander. Met het Vine Program van Amazon kunnen verkopers eerlijke en onpartijdige beoordelingen voor nieuwe of zelfs pre-release producten krijgen. Recentelijk heeft Amazon aangekondigd dat ze het Vine Program gaan veranderen. Maar wat houdt dit programma ook alweer precies in? En welke veranderingen gaan er plaatsvinden? In deze blog duiken we dieper in het Vine Program en wat er allemaal gaat veranderen.

Wat is Amazon Vine ook alweer?

Amazon Vine is een exclusief programma dat is ontworpen om merken en verkopers te helpen bij het verkrijgen van authentieke feedback over hun producten. Maar hoe werkt het precies? Amazon selecteert een groep van de meest betrouwbare en invloedrijke reviewers, bekend als ‘Vine Voices’. Deze reviewers worden uitgenodigd op basis van hun reputatie, behulpzaamheid van hun recensies en hun toewijding aan het schrijven van informatieve en objectieve beoordelingen. Eenmaal geselecteerd, krijgen deze Vine Voices de kans om deel te nemen aan het programma en gratis producten te ontvangen die door deelnemende leveranciers zijn ingediend. Het belangrijkste hierbij is dat deze reviewers niet verplicht zijn om een positieve beoordeling te geven. Ze worden juist aangemoedigd om hun eerlijke mening te delen, of deze nu positief of negatief is. Dit zorgt voor transparante en betrouwbare feedback die zowel voor verkopers als kopers van onschatbare waarde is.

Nieuwe prijsstructuur & aangescherpte selectiecriteria

Het Amazon Vine Program heeft sinds zijn introductie verschillende veranderingen ondergaan. Dit met het doel om de kwaliteit en betrouwbaarheid van productbeoordelingen te verbeteren. Zo worden er eind dit jaar ook enkele veranderingen doorgevoerd. Maar wat zijn deze veranderingen precies en hoe beĆÆnvloeden ze verkopers en consumenten?

Een van de meest opvallende veranderingen is de aanpassing van de prijsstructuur. In het verleden was deelname aan het Vine Program zelfs gratis maar momenteel bedragen de inschrijfkosten $200 (ongeveer ā‚¬189,-). Deze kosten worden in rekening gebracht nadat de verkoper de eerste recensie heeft ontvangen. Met deze inschrijfkosten kunnen maximaal 30 individuele producten ingeschreven worden en er kunnen maximaal 30 recensies ontvangen worden. Verkopers hebben aangegeven dat ze niet tevreden zijn met deze prijsstructuur. Ze vonden de kosten van de $200 inschrijfkosten Ć©n het gratis weggeven van producten te hoog. Amazon heeft goed geluisterd naar deze feedback en lanceert daarom een nieuwe prijsstructuur met de mogelijkheid tot goedkopere inschrijfkosten. Deze nieuwe structuur biedt drie verschillende prijsniveaus:

  1. Een gratis prijsniveau waarbij tot twee individuele producten ingeschreven kunnen worden.
  2. Een $75 (ongeveer ā‚¬71,-). prijsniveau waarmee tussen de drie en tien individuele producten ingeschreven kunnen worden.
  3. De huidige prijs van $200 voor het inschrijven van tussen de 11 en 30 individuele producten.

Deze veranderingen bieden verkopers meer flexibiliteit en keuzevrijheid bij het inschrijven van hun producten in het Vine Program.

Naast de kosten heeft Amazon ook de selectiecriteria voor Vine Voices aangescherpt. Hierdoor zijn de beoordelingen die onder het programma vallen afkomstig van de meest deskundige en betrouwbare bronnen. Bovendien worden Vine Voices aangemoedigd om multimedia-inhoud, zoals foto’s en video’s, toe te voegen aan hun beoordelingen.

Hoewel Amazon Vine (in de meeste gevallen) geld kost, biedt het programma een unieke kans om waardevolle feedback te ontvangen van enkele van de meest vertrouwde reviewers op Amazon.

Amazon Vine Program

Hoe Vine-beoordelingen de verkoop beĆÆnvloeden

In de inleiding benoemden we al dat productbeoordelingen een belangrijke rol spelen in de besluitvorming van consumenten. Ze bieden potentiĆ«le kopers inzicht in de kwaliteit en betrouwbaarheid van een product. Amazon Vine Program heeft een aantoonbare impact op de verkoop. Uit onderzoek blijkt dat producten die reviews ontvangen door het Vine Program een verkoopstijging van wel 30% kunnen ervaren. Deze stijging komt voort uit een combinatie van verhoogde zichtbaarheid op het platform, betere conversieratio’s en waardevolle productinzichten. Het is wel belangrijk om te beseffen dat, hoewel Vine kan helpen bij het stimuleren van de initiĆ«le verkoop, het behoud van hoge verkoopcijfers afhankelijk is van het consistent voldoen aan klantverwachtingen en het leveren van kwaliteitsproducten.

Wil je meer weten over de waarde van beoordelingen? Lees het in onze blog ā€˜Recensies op Marketplaces, waardevol of waardeloos?ā€™.

Zo kan je deelnemen aan het Amazon Vine Program

Wil je graag gebruik maken van het Amazon Vine Program? Begin dan met het inschrijven van je ASINs, oftewel de unieke productidentificatienummers van Amazon. Zodra je een ASIN hebt geselecteerd, kies je het gewenste prijsniveau, variƫrend van het gratis niveau voor een beperkt aantal producten tot de uitgebreidere pakketten. Na inschrijving worden je producten beschikbaar gesteld aan de Vine Voices. Zij ontvangen je product, testen het en schrijven vervolgens een eerlijke en onpartijdige beoordeling. Het is belangrijk om op te merken dat deelname aan het Vine Program geen garantie biedt voor positieve beoordelingen, maar het biedt wel een platform voor eerlijke feedback van betrouwbare reviewers.

Het Vine programma kun je hier in Seller Central vinden:

Heb je vragen over deze blog? Of kan je wel wat hulp gebruiken met jouw Amazon account? Wij van MvH Media helpen je graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

  • Alle nieuwste ontwikkelingen over marketplaces
  • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
  • LaatsteĀ ontwikkelingenĀ binnenĀ onlineĀ marketingĀ enĀ meer
  • Maximaal Ć©Ć©n keer per maand

Meer blogs over

Marketplaces

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?