EPR op Amazon Duitsland – Heb jij je registratie al geregeld?

Leestijd: 6 minuten

Vanaf 1 juli 2022 zijn EPR-registraties verplicht op Amazon Duitsland. Een EPR (Extended Producer Responsiblity) registratie is verplicht voor alle verkopende partijen op Amazon Duitsland die gebruik maken van kartonnen verpakkingsmateriaal. Kortom; (bijna) alle verkopende partijen moeten EPR geregistreerd zijn vóór 1 juli 2022. Heb je op deze datum de registratie nog niet rond? Dan worden je listings (waarschijnlijk) offline gehaald door Amazon.

Waar dient een EPR-registratie voor?
Extended Producer Responsibility (EPR) is een recent geïntroduceerd milieubeleidsprincipe dat een verkoper verantwoordelijk maakt voor de gehele levenscyclus van de producten inclusief het einde van de levensduur (inclusief afvalinzameling en -verwerking). In Duitsland worden EPR-registraties bijgehouden in het LUCID-verpakkingsregister van de Centrale Dienst Verpakkingsregister (ZSVR), met als doel om bedrijven die verpakkingen in omloop brengen in Duitsland ook te laten betalen voor de kosten van recycling van het verpakkingsafval.

Voor wie geldt de regeling?
De verplichte EPR-registratie van Amazon komt voort uit dit nieuwe beleid en geldt momenteel voor Duitsland en Frankrijk. We zien wel een duidelijk verschil tussen de landen. Voor Frankrijk is een EPR-registratie nog niet direct verplicht, terwijl in Duitsland deze verplichting wel vanaf 1 juli geldt. Deze blog zal dus hoofdzakelijk ingaan op Amazon Duitsland.

 • Als je producten een verpakking hebben (inclusief secundaire verpakking voor verzending naar de eindklant) en je de producten verkoopt in Duitsland, is een EPR registratie verplicht.

Wat kun je nu als verkoper doen om aan deze nieuwe verplichting te voldoen?
Kort gezegd moet er aan worden getoond dat je aan deze regeling voldoet. Dit kan via Amazon of een andere instantie. Er moet een registratie worden gedaan waarbij je een nummer krijgt om aan te tonen dat je aan deze regeling voldoet.

De verschillende situaties en mogelijke actiepunten leggen we hieronder uit.

Situatie 1:
Je bent als verkoper op de Duitse markt al geregistreerd voor Duitse verpakkingen via het LUCID-verpakkingen register van Stiftung Zentrale Stelle Verpackungsregister (ZSVR).

Optie: In dit geval hoeft enkel jouw EPR-registratie nummer opgegeven te worden. Het nummer kan worden opgehaald via de website van ZSVR en daarna worden ingevoerd op Amazon. Onderstaande link leidt je hierbij direct naar de desbetreffende pagina: https://sellercentral-europe.amazon.com/spx/myc/epr-compliance?ref=email_compport_epr1_1-1comm&

Situatie 2:
Je bent als verkoper op de Duitse markt nog niet geregistreerd voor Duitse verpakkingen.

Optie 1: Je kunt je als verkoper aanmelden voor EPR-services op Amazon.

Door te registreren voor deze service, krijg je als verkoper speciale ondersteuning van een aanbieder van EPR-services voor eenmalige registraties en ontvang je doorlopende rapportage voor de eerste 12 maanden. Na de eerste 12 maanden zal een jaarlijkse bijdrage betaald worden aan Amazon. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van de EPR-service aanbieder waarvoor gekozen is.

Aanmelden voor deze service kan via: https://sellercentral-europe.amazon.com/ce-epr-registration/index.html#/sign-up.

Na het registreren, zal de door jouw gekozen EPR-service Provider contact opnemen om je registratieaanvragen en uw rapporten in te dienen bij relevante EPR-autoriteiten (ZSVR).

Voordelen

  • Geen kosten in het eerste jaar: Amazon dekt de eenmalige vergoeding voor registratie- en Proxy-services van de EPR-serviceprovider. Daarnaast krijg je als verkoper ondersteuning bij o.a. het rapporteren en eventuele aanpassingen van de registratie.
  • Gemak: Amazon en de gekozen EPR-serviceprovider nemen de complexe, kostbare en tijdrovende processen voor u uit handen. Amazon zal begeleiden bij de EPR-registratie en rapportage. Er zal door Amazon om de benodigde gegevens en documentatie gevraagd worden.

Stappenplan:

   • Stap 1: Meld je via bovenstaande link aan voor EPR-services op Amazon voor verpakkingen.
   • Stap 2: Geef uw bedrijfs- en contactgegevens op in het formulier waarnaar je wordt doorverwezen. Jouw toegewezen EPR-serviceprovider zal vervolgens per mail contact opnemen en je door het aanvraagproces leiden.
   • Stap 3: Werk rechtstreeks samen met de EPR-serviceprovider om alle informatie en documenten te verzamelen en te verstrekken die nodig zijn om de registratieaanvraag(en) voor te bereiden. Deze stap vindt plaats buiten Seller Central.
   • Stap 4: Dien voor de categorie verpakkingen je aanvraag in met behulp van de richtlijnen van uw EPR-serviceprovider. Voor alle andere productcategorieën zal uw EPR-serviceprovider namens u de aanvraag(en) indienen (overige categorieën zijn momenteel niet vereist voor Duitsland).
   • Stap 5: Werk rechtstreeks samen met uw EPR-serviceprovider om regelmatig uw EPR-rapporten op te stellen en deze in te dienen bij de relevante EPR-autoriteiten. Deze stap vindt ook plaats buiten Seller Central. 

Optie 2: Ondersteuning met de EPR-registratie van Amazon’s EPR Registratie Support Office.

Wanneer voor deze optie gekozen wordt, zal je als verkoper een Amazon contactpersoon toegewezen krijgen, die je per telefoon door het registratie proces begeleid. Aanmelden kan via de volgende link: https://amazoneu.au1.qualtrics.com/jfe/form/SV_8D187KFokfoyA4e?ref_=rso_signup

Optie 3: Vraag een EPR-registratie aan met behulp van een Amazon partner uit het EPR Service Provider Network.

De EPR-registratie kan ook geregeld worden in samenwerking met een partner van Amazon. In dit geval zal Amazon niet bemiddelen, maar kan uit onderstaand overzicht direct een partner gekozen worden die kan helpen bij de EPR-registratie. In dit geval zijn de kosten van de partner service voor jouzelf als verkoper. Via de volgende website kunnen de huidige partners van Amazon m.b.t. de Duitse markt gevonden worden, die kunnen ondersteunen bij de registratie: https://sellercentral-europe.amazon.com/gc/epr-spn-sellercentral-eu?ref_=epr_email_spn_11_5221

Optie 4: Meld je organisatie zelf direct aan bij het ZSVR zonder hulp van Amazon of een EPR-partner van Amazon.

Voor verpakkingen in Duitsland kun je je als verkoper zelf registreren door onderstaande stappen te volgen. Gezien het feit dat het ZSVR, als toezichthoudende autoriteit, niet mag adviseren op individuele basis en geen contracten mag afsluiten, ben je als verkoper ook verplicht je aan te sluiten bij een van de partners van stap 2.

  • Stap 1: Registreer je organisatie bij het ZSVR via het LUCID Packaging Register.
   Je bedrijf dient geregistreerd te worden m.b.v. je VAT nummer via de volgende website: https://lucid.verpackungsregister.org/

Meld je organisatie zelf direct aan bij het ZSVR zonder hulp van Amazon of een EPR-partner van Amazon.

Voor verpakkingen in Duitsland kun je je als verkoper zelf registreren door onderstaande stappen te volgen. Gezien het feit dat het ZSVR, als toezichthoudende autoriteit, niet mag adviseren op individuele basis en geen contracten mag afsluiten, ben je als verkoper ook verplicht je aan te sluiten bij een van de partners van stap 2.

  • Stap 1: Registreer je organisatie bij het ZSVR via het LUCID Packaging Register.Je bedrijf dient geregistreerd te worden m.b.v. je VAT nummer via de volgende website: https://lucid.verpackungsregister.org/
  • Stap 2: Sluit je aan bij een EPR/PRO organisatie waarbij je je verkopen aangeeft.

   Omdat het niet haalbaar is om zelf de verpakking van je producten terug te halen vanuit Duitsland schakel je hiervoor een bedrijf in die dat in jouw naam doet. Je betaalt de PRO/EPR partner voor het ‘verpakkingsafval’ dat je Duitsland in brengt. Bijvoorbeeld ‘Der Grüne Punkt’ kan 100kg papier recyclen voor €25 per jaar (exclusief btw). De offerte wordt aangevraagd bij de partner en accountregistratie verloopt ook via de partner.

   Via de volgende link vind je de beschikbare partners: https://www.verpackungsregister.org/en/information-orientation/instructions-further-information/systems-overview#c3519

Voordelen:

  • Direct contact met het ZSVR, zonder tussenpartijen
  • Geen extra bemiddelingskosten (alleen jaarlijkse kosten voor de registratie en compensatie)

Nadelen:

  • Geen bemiddeling bij het registratieproces en rapportage
  • Weinig tot geen hulp bij vragen

Gevolgen bij niet tijdig registreren:

 • Wanneer voor 1 juli 2022 geen EPR-registratie nummer wordt opgegeven, zal Amazon alle listings, waarbij gebruik gemaakt wordt van kartonnen verpakkingen, offline halen.
 • Voor 1 januari 2023 geldt dit ook voor elektronische apparaten.

Overige categorieën EPR Duitsland:

 • Naast verpakkingen worden EPR-registraties voor elektronische apparaten en batterijen ook nog verplicht. Op dit moment vraagt Amazon echter alleen om een EPR-registratie nummer voor verpakkingen.

EPR in Frankrijk:

 • Voor Frankrijk geldt momenteel een ander beleid vanuit Amazon.
 • In Frankrijk zal Amazon voor alle verkopen vanaf januari 2022, de eco-bijdragen betalen aan de desbetreffende PRO organisaties, wanneer geen EPR-registratie nummer is ingediend.
 • Hierdoor kan verkocht blijven worden op Amazon Frankrijk, zonder vereiste registraties.
 • Echter kun je je zelf ook altijd registreren bij een PRO voor EPR-categorieën die van toepassing zijn op je producten en Amazon voorzien van geldige UIN’s. Amazon stopt dan met het betalen van eco-bijdragen.

Categorieën EPR Frankrijk:

 • Verpakkingen, elektrische en elektronische apparatuur (EEE), batterijen, drukpapier, meubels, textiel, banden & chemicaliën en medische apparatuur.

Conclusie

Vanaf 1 juli 2022 wordt een EPR registratie voor (bijna) alle verkopers op Amazon Duitsland verplicht. In deze blog hebben we verschillende mogelijkheden gegeven om aan de nieuwe EPR vereisten te voldoen. Wanneer je als verkoper op Amazon Duitsland nog niet EPR geregistreerd bent, raden wij aan om dit in de komende periode op te gaan pakken zodat je listings ook vanaf 1 juli actief blijven. In totaal zijn er 4 opties om de EPR registratie te voltooien: samenwerken met Amazon’s EPR services, ondersteuning vragen van het EPR Registration Support Office, een van Amazon’s (registratie) partners inschakelen of de registratie zelf regelen. Momenteel wordt er om een EPR registratienummer voor de verwerking van verpakkingen gevraagd, maar later zal dit nog verder uitgebreid worden met EEE producten (elektronische apparaten en batterijen). Voor Frankrijk behoort een EPR registratie tot de mogelijkheden, maar wordt een registratie (nog) niet verplicht.

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

Meer blogs over

Marketplaces

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?