Amazon België – De strijd om de Belgische consument is nu echt los gebarsten!

Leestijd: 2 minuten
Update: 18-10-2022

Amazon België is officieel gelanceerd!

De livegang van Amazon.com.be is officieel met ingang van 18 oktober 2022. Waar voorheen Belgische consumenten moesten uitwijken naar Amazon.fr, Amazon.de of Amazon.nl, kunnen zij nu eindelijk terecht op Amazon.com.be. Wat opvalt is dat Amazon niet in staat was om de gewenste URL te hanteren, aangezien de gewenste domeinnaam al sinds de jaren ’90 in het bezit is van de Zwitserse Baloise Group. Ondanks dit kleine ongemak, zijn de virtuele deuren van Amazon België dus geopend! Met een ruim aanbod van meer dan 180 miljoen producten verspreid over meer dan dertig categorieën betreedt Amazon de e-commercemarkt in België. Daarnaast kan de Belgische consument nu ook gebruik maken van de streamings- en leveringsdienst Amazon Prime. Een goede timing volgens de Belgische Country Manager Eva Faict, aangezien Amazon België hiermee net op tijd is voor de feestdagen.

De winkelervaring van de Belgische consument is een belangrijk speerpunt van Amazon België. Dankzij een meertalige winkelervaring – Vlaams, Frans en Engels – onder andere via het klantcontact, streeft Amazon België een optimale klantbeleving na. Bij de lancering van Amazon België zijn de verkopende partijen niet vergeten. Zo heeft Amazon ook een “Brands of Belgium store” gelanceerd. Dit kan beschouwd worden als een soort speciale etalage voor nieuwe, opkomende en gevestigde Belgische merken. Via deze “Brands of Belgium store” worden momenteel al meer dan honderd Belgische merken in de schijnwerpers gezet, een aantal dat alleen maar zal stijgen in de toekomst. Amazon België biedt veel mogelijkheden. Start dus zo snel mogelijk met verkopen, aangezien organisch ranken en adverteren steeds lastiger zal worden naarmate het productaanbod stijgt en de concurrentie dus toeneemt. Heb jij interesse om te gaan verkopen op Amazon België of ben je simpelweg benieuwd naar verkoopmogelijkheden op marketplaces? Neem dan contact met ons op en wij helpen jou graag verder!

“Dag 1” voor Amazon België komt steeds dichterbij maar niet op Amazon.be!
Het zal de oplettende verkoper op Amazon al opgevallen zijn, Belgium staat inmiddels bij de beschikbare landen in Seller Central. De Amerikaanse grootmacht werkt op dit moment hard aan de uitbreiding richting onze zuiderburen. Amazon België zal voor het eind van dit jaar (2022) officieel gelanceerd worden.

Amazon.fr, Amazon.de, Amazon.nl maar geen Amazon.be, hoe zit dat precies?
Waar de Franstalige Belg al sinds 2003 terecht kon op Amazon.fr, konden Belgen die de voorkeur geven aan de Nederlandse taal sinds 2020 terecht op Amazon.nl. Daarvoor konden ze ook al een aantal jaar terecht op de Duitse website van Amazon die in 2016 ook in het Nederlands beschikbaar werd. Volgens Amazon kopen er inmiddels miljoenen Belgen via de verschillende landen bij de Marketplace, dit is ook een van de redenen voor Amazon om uit te breiden richting België.

Toch is Amazon België niet terug te vinden onder de gebruikelijke URL “Amazon.be”. Deze domeinnaam is al sinds eind jaren ‘90 in het bezit van de Zwitserse Baloise Group. Hierdoor moet Amazon noodgedwongen uitwijken naar de domeinnaam amazon.com.be. Volgens de Belgische Country Manager, Eva Faict zal dit geen problemen opleveren met betrekking tot de vindbaarheid. De Belgische klanten hebben Amazon immers ook goed weten te vinden over de landsgrenzen heen.

De officiële lancering van Amazon in België en de zoektocht naar Belgische bedrijven.
Over de officiële lancering van Amazon.com.be en met welk productaanbod dit zal gebeuren is nog niets bekend. Allereerst zal alles goed worden afgestemd op de Belgische consument, daarbij is een eigen klantenservice een van de speerpunten. Naast de consument richt Amazon zich nu vooral op lokale Belgische midden- en kleinbedrijven die hun producten aan willen bieden op Amazon.com.be. Mocht je hierin interesse hebben, dan is het al mogelijk je aan te melden door hier te klikken.

Amazon richt zich zoals gebruikelijk niet op de concurrentie maar vooral op zichzelf. Toch zien we dat vooral in Vlaanderen Amazon moet gaan concurreren met de bekende namen zoals Bol.com. Dit belooft een mooie concurrentiestrijd te gaan worden. Mede door de schaalvoordelen kan, bij een echte prijzenoorlog, Amazon nog wel eens als winnaar uit de bus komen. Veel, zo niet alles zal daarbij afhankelijk zijn van de Belgische consument. In Wallonië is de concurrentie beperkt en is Amazon en dan met name Amazon.fr reeds een grote speler in de E-commerce waardoor de verwachting is dat Belgische variant hier snel voet aan de grond kan gaan krijgen.

Het nieuwe FBA-centrum in Antwerpen
Om de algehele propositie in België extra kracht bij te zetten, opent Amazon eind dit jaar ook een nieuw fulfilment centrum in Antwerpen. Vanuit hier kan de Belgische consument snel worden voorzien van zijn of haar bestelling. Dit centrum zal niet alleen dienst doen voor België maar ook de buurlanden zullen van dit nieuwe centrum profiteren. De uiteindelijke leveringen aan de consument zullen niet door Amazon zelf worden gedaan maar in samenwerking gaan met lokale bezorgdiensten, zoals Bpost. Amazon kijkt met het oog op de toekomst wel naar mogelijkheden om in samenwerking met bestaande of nieuwe partners klimaatneutraal te gaan leveren.

MvH Media helpt je succesvol te verkopen op Amazon in België
MvH Media ondersteunt al vele jaren Amazon verkopers met een Vendor Account of Seller Account. Heb jij interesse om te gaan verkopen op Amazon in België of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om te verkopen op Marketplaces? Neem dan gerust even contact met ons op en wij helpen jou graag verder!

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

Meer blogs over

Marketplaces

bol.com nieuwe sponsored platform
Marketplaces
Lizet Kersten

Bol’s vernieuwde sponsored products platform

Bol’s vernieuwde sponsored products Bol heeft haar sponsored products platform grondig vernieuwd, waardoor jij als verkoper binnenkort toegang hebt tot geavanceerde functies die jouw marketingstrategieën

Lees blog
50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?