Amazon Accelerate 2023: innovaties & inzichten voor verkopers

Leestijd: 8 minuten

In de dynamische wereld van e-commerce is het essentieel voor jou als verkoper om voortdurend op de hoogte te blijven van de nieuwste trends, tools en diensten die je kunnen helpen groeien. Amazon heeft onlangs op het Accelerate Event, hun jaarlijkse Amerikaanse verkopersconferentie, een reeks innovatieve tools en diensten onthuld. Deze zijn specifiek ontworpen om je te ondersteunen in jouw groeiambities. Van het goed benutten van klantfeedback om de productontwikkeling te stimuleren tot het analyseren van klantloyaliteit. De nieuwe tools beloven een grote vooruitgang te zijn op de manier waarop je jouw bedrijf op Amazon runt. Ā Daarnaast heeft Amazon ook stappen gezet om het logistieke proces te vereenvoudigen met ‘Supply Chain by Amazon’. In deze blog vertellen we je meer over deze tools en diensten. Wat betekenen ze voor de toekomst van verkopen op Amazon?

Amazon verbetert Customer Sentiment Insights tool

Amazon is voortdurend bezig met het verbeteren en innoveren van het platform ten behoeve van zijn verkopers. Tijdens het Accelerate Event werden verschillende nieuwe en verbeterde tools en diensten gepresenteerd. Een van de onthullingen was de verbeterde Customer Sentiment Insights tool. Deze tool maakt gebruik van klantinzichten om merkeigenaren te ondersteunen bij het ontwerpen en verbeteren van producten. Het stelt verkopers in staat om feedback van klanten op productniveau te gebruiken, wat essentieel is voor nieuwe productontwikkeling. Door deze feedback te gebruiken, kunnen verkopers de productontwikkelingscyclus versnellen. Daarnaast verminderen ze het risico van het produceren van een product dat niet aanslaat bij klanten. De verbeterde tool integreert ook naadloos met andere Amazon-verkoperstools, waardoor het eenvoudiger wordt voor verkopers om een beeld te krijgen van hun prestaties en klanttevredenheid.

Data is koning: Customer Loyalty Dashboard

In het digitale tijdperk is data koning, en Amazon begrijpt dit als geen ander. Naast de Customer Sentiment Insights tool introduceerde Amazon ook het Customer Loyalty Dashboard. Dit dashboard stelt merkeigenaren in staat om klanten te segmenteren op basis van loyaliteit. Ook kunnen aankooppatronen van klanten geanalyseerd worden. Het dashboard is geĆÆntegreerd met Brand Tailored Promotions, een tool waarmee merken op maat gemaakte promoties, kortingsbonnen en kortingen kunnen aanbieden aan klanten met een hoge koopintentie.

Bovendien biedt het dashboard geavanceerde analytische functies, zoals voorspellende analyses, waarmee merken toekomstig aankoopgedrag kunnen voorspellen en kunnen anticiperen op de behoeften van hun klanten. Het stelt merken ook in staat om klantloyaliteitsprogramma’s te evalueren en te optimaliseren, waardoor ze beter kunnen inspelen op de wensen en behoeften van hun meest loyale klanten.

Deze gecombineerde tools maken het gemakkelijk om de juiste klant op het juiste moment met de juiste incentives te benaderen. Dit helpt niet alleen bij het werven van nieuwe klanten, maar ook bij het stimuleren van herhaalaankopen bij bestaande klanten. Door deze inzichten en tools kunnen verkopers hun klantenwervingskosten verlagen. Het is duidelijk dat Amazon’s focus op data-analyse en klantloyaliteit verkopers een concurrentievoordeel biedt in de steeds competitievere marketplaces markt.

Supply Chain by Amazon

Amazon blijft innoveren en streeft ernaar om verkopers op hun platform de best mogelijke ervaring te bieden. Een opvallende aankondiging tijdens het Amazon Accelerate Event was de introductie van “Supply Chain by Amazon”. Deze nieuwe dienst is een end-to-end supply chain managementoplossing voor alle verkoopkanalen, ontworpen om producten direct van fabrikanten naar klanten over de gehele wereld te brengen.

Hoe werkt het?

Wanneer verkopers besluiten hun producten via Amazon aan te bieden, wordt de Supply Chain gestart met het overbrengen van hun producten naar Amazon. Dit wordt gefaciliteerd door Amazon Global Logistics (AGL), een service die is opgezet om voorraden in bulk te transporteren naar Amazon Warehousing and Distribution (AWD). Na aankomst bij AWD worden de producten op een kosteneffectieve manier opgeslagen. Deze producten zijn direct beschikbaar voor verkoop zodra ze door de distributiecentra van Amazon worden verwerkt. Verkopers hebben ook de mogelijkheid om hun voorraad in bulk bij AWD te behouden voor de gewenste duur. Dit zorgt ervoor dat hun producten continu beschikbaar zijn.

Ook de afhandeling van klantenbestellingen is naadloos geĆÆntegreerd. De bulkvoorraad die bij AWD is opgeslagen, wordt gebruikt om de producten van de verkoper automatisch aan te vullen binnen het Amazon fulfillment netwerk. Dus, als een klant een aankoop doet in de Amazon store, neemt Amazon de taak op zich om het product te verzamelen, in te pakken en te bezorgen via hun Fulfillment by Amazon (FBA) service. Als een klant kiest om een aankoop te doen op de eigen website van de verkoper met de optie Buy with Prime, of zelfs via een ander geactiveerd verkoopkanaal, verzorgt Amazon de levering via hun Multi-Channel Fulfillment (MCF) service.

Het doel van Supply Chain by Amazon is om verkopers te ontzorgen door hen te voorzien van geavanceerde tools en inzichten. Deze tools zullen hen helpen om beter te anticiperen op de vraag, hun voorraad efficiƫnter te beheren en uiteindelijk hun winstmarges te verbeteren. Bovendien wil Amazon met deze dienst de complexiteit van de supply chain verminderen. Hierdoor kunnen verkopers zich concentreren op wat ze het beste doen: producten verkopen.

Amazon probeert met deze zet een nog groter deel van de e-commerce keten te beheersen. Door verkopers een geĆÆntegreerde oplossing voor hun logistieke behoeften te bieden, positioneert Amazon zich als een one-stop-shop voor alles wat een online verkoper nodig heeft.

Meer interessante aankondigingen van Amazon

Het Amazon Accelerate Event gaf nog meer inzichten hoe de toekomst van de e-commerce eruit kan komen te zien. Naast de eerdergenoemde tools en diensten, waren er nog vele andere interessante aankondigingen. Wij hebben ze op een rijtje gezet voor je:

AI-backed Seller Messaging Assistant: Deze assistent, aangedreven door geavanceerde kunstmatige intelligentie, is ontworpen om verkopers te ontlasten met klantvragen. Door automatisch te reageren op veelgestelde vragen, zoals verzendinformatie, kunnen verkopers zich concentreren op complexere klantverzoeken en tegelijkertijd een snelle en consistente klantenservice bieden.

Generative AI voor Listing Building: Met behulp van geavanceerde algoritmen helpt deze tool verkopers bij het automatisch genereren van productbeschrijvingen. Door slechts enkele kernpunten of kenmerken van een product in te voeren, kan de tool een volledige en overtuigende productbeschrijving schrijven. Dit kan de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van productvermeldingen verhogen.

Amazon Shipping: Dit nieuwe verzendinitiatief is niet alleen bedoeld om de leveringssnelheid en -efficiƫntie voor Amazon-verkopen te verbeteren, maar ook om een betrouwbaar alternatief te bieden voor traditionele verzenddiensten. Met concurrerende prijzen en betrouwbare levertijden kan dit een gamechanger zijn voor veel verkopers.

Enterprise Solutions Integrated In Partner Seller App: Deze integratie brengt krachtige tools en diensten voor en door ondernemers direct naar de verkopers. Of het nu gaat om voorraadbeheer, verkoopanalyse of klantrelatiebeheer, deze geĆÆntegreerde oplossingen zijn ontworpen om de bedrijfsvoering te stroomlijnen en te optimaliseren.

A New Seller Homepage: Deze vernieuwde startpagina biedt verkopers een goed dashboard met realtime verkoopstatistieken, meldingen en aanbevelingen. Het is ontworpen om verkopers te helpen snel inzicht te krijgen in hun bedrijfsprestaties en actie te ondernemen waar nodig.

One Page Listing Management Page: In plaats van door meerdere pagina’s te navigeren, kunnen verkopers nu al hun productvermeldingen beheren vanaf Ć©Ć©n centrale pagina. Dit maakt het proces van het toevoegen, bewerken en optimaliseren van producten veel efficiĆ«nter.

Buyer Abuse Protection: Misbruik door kopers kan een groot probleem zijn voor verkopers. Deze nieuwe beschermingsmaatregelen zijn ontworpen om verkopers te beschermen tegen frauduleuze retourzendingen, valse claims en andere vormen van misbruik.

Veeqo Multi-Channel Shipping: Door de integratie met Veeqo kunnen verkopers nu gemakkelijk hun verzendingen over verschillende verkoopkanalen beheren. Dit zorgt voor een gestroomlijnde logistiek en een betere klantenservice.

De lijst van aankondigingen gaat nog verderā€¦ Ā 

Fit Insights Tool: Retourzendingen vanwege pasproblemen kunnen kostbaar zijn voor verkopers. Deze tool biedt inzichten in hoe producten daadwerkelijk passen bij klanten, waardoor verkopers hun productbeschrijvingen kunnen aanpassen en het aantal retourzendingen kunnen verminderen.

Voice Of The Customer Dashboard: Feedback is cruciaal voor continue verbetering. Dit dashboard verzamelt en analyseert klantfeedback, waardoor verkopers inzicht krijgen in wat goed gaat en waar verbeteringen nodig zijn.

Two-Tap Ratings: In een tijdperk waarin alles direct beschikbaar moet zijn, is het essentieel dat feedbacksystemen snel en eenvoudig zijn. Amazon’s nieuwe “Two-Tap Ratings” stelt klanten in staat om met slechts twee tikken een beoordeling achter te laten. Dit verlaagt de drempel voor klanten om hun mening te delen, wat kan leiden tot een hoger aantal beoordelingen en waardevollere feedback voor verkopers.

New Seller Wallets: Amazon begrijpt dat een efficiĆ«nt financieel beheer de ruggengraat is van elk succesvol bedrijf. De “New Seller Wallets” zijn ontworpen om verkopers een duidelijk overzicht te geven van hun financiĆ«le situatie. Met geavanceerde rapportagefuncties, realtime inzichten in inkomsten en uitgaven, en geĆÆntegreerde prognose-tools, kunnen verkopers beter geĆÆnformeerde financiĆ«le beslissingen nemen.

Buy with Prime with Shopify: De samenwerking tussen Amazon en Shopify opent nieuwe deuren voor verkopers. Door het “Buy with Prime” programma te integreren met Shopify, kunnen verkopers buiten Amazon profiteren van de voordelen van Prime, zoals snellere verzending en verhoogde zichtbaarheid. Dit kan leiden tot een toename van de verkoop en een breder klantenbestand.

View In Your Room Feature Improvements: Augmented Reality (AR) verandert de manier waarop klanten online winkelen. Met de verbeterde “View In Your Room” functie kunnen klanten nu met nog meer nauwkeurigheid zien hoe een product er in hun eigen ruimte uit zou zien. Of het nu gaat om meubels, decoratie of kleding, deze functie kan twijfels wegnemen en klanten overtuigen om de aankoop te doen.

Ships On Product Packaging Program: Verzendkosten kunnen een aanzienlijk deel uitmaken van de bedrijfskosten van een verkoper. Met het “Ships On Product Packaging Program” biedt Amazon verkopers de tools en inzichten om de meest efficiĆ«nte verpakking voor hun producten te kiezen. Het is hierbij ook mogelijk om het verzendlabel direct op de productverpakking te plakken. Dit kan niet alleen leiden tot besparingen op verzendkosten, maar ook tot een verminderde ecologische voetafdruk.

Sustainability Solutions Hub: Duurzaamheid is niet langer een keuze, maar een noodzaak. Amazon’s “Sustainability Solutions Hub” is een centrale plek waar verkopers toegang hebben tot middelen, best practices en innovaties op het gebied van duurzaamheid. Of het nu gaat om milieuvriendelijke verpakkingen, energie-efficiĆ«nte logistiek of ethische sourcing, deze hub helpt verkopers om een positieve impact te maken.

Nieuw is de steeds groter wordende focus van Amazon op het integreren van geavanceerde technologieƫn in hun platform. Zo is er gesproken over de integratie van augmented reality (AR) om klanten een betere winkelervaring te bieden. Met AR kunnen klanten producten in hun eigen omgeving visualiseren voordat ze een aankoop doen. Daarnaast is er een nieuwe samenwerking aangekondigd met verschillende milieubewuste organisaties. Hiermee streeft Amazon naar duurzame verpakkingsoplossingen en een vermindering van de ecologische voetafdruk.

Deze nieuwe aankondigingen en tools benadrukken Amazon’s toewijding aan innovatie en hun streven om zowel verkopers als consumenten een uitstekende ervaring te bieden.

Het Amazon Accelerate Event 2023 heeft duidelijk gemaakt dat Amazon niet stilstaat in de snel veranderende wereld van e-commerce. Door het onthullen van geavanceerde tools zoals “Supply Chain by Amazon”, de AI-ondersteunde berichtenassistent en het ambitieuze verzendprogramma, benadrukt Amazon zijn voortdurende inzet voor verkopers. Tegelijkertijd streeft het bedrijf ernaar om het meest klantvriendelijke bedrijf te zijn en klanten de ultieme ervaring te bieden. Deze innovaties geven verkopers nieuwe mogelijkheden, maar brengen ook uitdagingen met zich mee, gezien de groeiende dominantie van Amazon in de markt. Voor verkopers is het nu meer dan ooit van belang om zich aan te passen aan deze veranderingen, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen merkidentiteit moeten behouden.

Hulp nodig?

Heb je vragen over deze blog? Of wil je graag weten hoe jij de nieuwe tools en diensten van Amazon effectief kan inzetten? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

  • Alle nieuwste ontwikkelingen over marketplaces
  • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
  • LaatsteĀ ontwikkelingenĀ binnenĀ onlineĀ marketingĀ enĀ meer
  • Maximaal Ć©Ć©n keer per maand

Meer blogs over

Marketplaces

Amazon Vine Program
Marketplaces
Karst Branderhorst

Vernieuwd: Amazon Vine Program!

In een wereld waar online winkelen de norm is geworden, spelen productbeoordelingen een belangrijke rol in de besluitvorming van consumenten. Amazon begrijpt dit als geen

Lees blog
50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?