Google for Jobs – Scoor een goede ranking met jouw vacature!

Google heeft in Nederland Google for Jobs gelanceerd. De lancering heeft In Nederland even op zich laten wachten. In Amerika was Google for Jobs namelijk al sinds juni 2017 beschikbaar. Sinds februari 2020 kunnen we er in Nederland ook gebruik van maken.

Wat is Google for Jobs?

Google for Jobs is een platform dat ingericht is om werkgevers en werkzoekende sneller en gemakkelijker bij elkaar te brengen door middel van relevante zoekresultaten. Het wordt net als andere ‘Rich Results’ bovenaan de resultatenpagina getoond na een zoekopdracht.  

Deze relevante zoekresultaten worden gebaseerd op eerder zoekgedrag, locatie en demografische kenmerken. Deze verzamelde informatie moet ervoor zorgen dat de getoonde resultaten aansluiten bij de wensen van de werkzoekende.
Door op 100+ more jobs te klikken, kom je op het volledige platform van Google for Jobs terecht waarbij je verder kunt filteren om de perfecte vacature te vinden.

De informatie over alle vacatures verzameld Google uit bestaande webpagina’s van jobboards zoals Monsterboard en Indeed. Maar ook van de websites van recruitmentintermediairs en de eigen vacaturepagina’s van bedrijven wordt informatie verzameld door Google, waardoor het een grote database aan informatie opslaat.

Hierdoor kan één vacature meerdere malen getoond worden. Bijvoorbeeld een vacature van de werkgever zelf en van de partij waar het mee samenwerkt. Het kan zelfs zijn dat de vacature van de directe werkgever eerder getoond wordt dan van de externe partij omdat de informatie op de pagina gestructureerder en duidelijker is.

Hierdoor wordt het dus nog belangrijker om ervoor te zorgen dat de vacaturepagina’s geoptimaliseerd worden om goed vindbaar te zijn binnen de zoekmachine.

Wat betekent Google for Jobs voor verschillende organisaties?

Doordat Google zich gaat bemoeien met de recruitment branche, is het noodzakelijk dat andere partijen daar slim op inspelen. Niet elke partij is overigens even blij met de entree van Google in de recruitmentwereld.

Jobboards

Jobboards zijn hier over het algemeen niet gelukkig mee. Met de entree van Google hebben werkzoekende namelijk veel meer keuze via welk platform ze solliciteren op een vacature. Dit kan nog steeds bij jobboards zijn zoals Indeed, maar kan ook rechtstreeks bij de werkgever zelf zijn. Hierdoor bestaat de kans dat werkgevers minder snel adverteren bij jobboards.

Aan de andere kant zal Google for Jobs ook zorgen voor meer gratis verkeer waardoor de advertentiekosten van partijen zoals Indeed en Monsterboard zullen dalen. Echter moeten deze partijen zich vanaf nu goed onderscheiden met vacatureteksten om nog steeds een goede positie in te nemen.

Intermediair

Voor intermediairs ontstaan er echter kansen om tussen de ‘grote jongens’ terecht te komen. Door de juiste informatie ‘aan te leveren’ bij Google zorg je er dus voor dat Google de vacature als relevant beoordeeld voor een werkzoekende en hoog in de rankings weergegeven wordt.

Ook hiervoor geldt echter wel dat de inhoud van de vacatureteksten goed verzorgd moet worden en uniek moet zijn. Het is niet mogelijk om de aangeleverde teksten van de werkgevers te kopiëren en online te zetten. Met het schrijven van unieke content kan je als kleine intermediair dus concurreren met grote partijen.

Organisatie

Voor organisaties kan Google for Jobs een goede mogelijkheid zijn om op kosten te besparen die het kwijt zou zijn bij jobboards of intermediairs. Een organisatie heeft namelijk net zoveel kans om een goede ranking in te nemen met een vacature als ieder ander. Het is echter wel van groot belang dat je hier als organisatie tijd en energie in wilt steken. Er moet namelijk kwalitatief een zeer goede tekst geschreven worden om een goede positie binnen de rankings in te nemen. Dit is niet alleen belangrijk om mogelijke sollicitanten aan te trekken, maar ook om Google van voldoende informatie te voorzien.

Steek je hier geen energie in, dan loop je het risico om geschikte sollicitanten mis te lopen. Het is daarom belangrijk om te overwegen of de kennis en tijd aanwezig is om recruitment in eigen beheer te nemen.

Hoe zorg ik voor een goede ranking binnen Google for Jobs met mijn vacaturetekst?

Om zichtbaar te zijn met je vacature binnen Google for Jobs is het belangrijk om twee aspecten te optimaliseren, namelijk het tekstuele aspect en het technische aspect.

Tekstuele optimalisatie

De tekstuele content van een vacature wordt extra belangrijk aspect. De tekst moet uiteraard aanspreken en opvallen voor de mogelijke sollicitanten, maar ook voor Google moet de tekst opvallen. Belangrijk is dat de content uniek geschreven is en aansluit bij de zoekintentie van de sollicitanten. Er kan hiervoor gebruik gemaakt worden van een tool zoals Google Trends en een zoekwoordenplanner.

Daarnaast moet de content zo duidelijk mogelijk zijn voor Google. Gebruik daarom zo mijn mogelijk afkortingen die Google misschien niet begrijpt. Zorg dat je met alle informatie zo specifiek mogelijk bent. Denk hierbij aan de werklocatie, salarisindicatie en de vereisten.

Als laatst is het zéér belangrijk dat je de inhoud van de content overeenkomt met de informatie die straks bij de technische aspecten ingevuld gaan worden. Consistentie in bij het vertrekken van informatie is van essentieel belang.

Technische optimalisatie

Naast het tekstuele aspect, is het belangrijk om ook de techniek op de pagina op orde te hebben in de vorm van structured data. Zonder het toevoegen van de juiste structured data zal de vacaturetekst niet opgenomen worden binnen Google for Jobs.

Voor het optimaliseren van een website zijn er diverse soorten structured data, afhankelijk van het doel en de informatie die je extra wilt benadrukken voor Google. Voor een vacaturepagina heb je de Job Posting Structured Data nodig. Dit stukje structured data is niks anders dan een stukje code wat Google uitleest en meeweegt in de beoordeling van webpagina en dus in de ranking binnen Google for Jobs.

Het is dus van groot belang dat de Job Posting Structured Data zo specifiek mogelijk ingevuld wordt. Daarbij kijkt Google naar een aantal verplichte gegevens binnen de code. De verplichte gegevens zijn:

 • Naam functie
 • Naam organisatie
 • Locatie van de organisatie
 • Datum van publicatie vacature
 • Salaris (zo specifiek mogelijk)
 • Type dienstverband
 • Verantwoordelijkheden
 • Benodigde competenties
 • Vereiste ervaringen
 • Vereiste scholing

 

Job Posting Structured data bij een vacature van een intermediair.

Google for Jobs kan de recruitment branche dus flink op gaan schudden. In Groot-Brittannië bleek maar nét de helft (53) van de top 100 werving- en selectiebureaus te voldoen aan de technische vereisten op het moment dat Google for Jobs daar werd geïntroduceerd.

Zorg ervoor dat je de technische aspecten op een rijtje hebt en scoor een goede positie binnen Google for Jobs!

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

 • Alle nieuwste ontwikkelingen over conversie optimalisatie
 • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
 • Laatste ontwikkelingen binnen online marketing en meer
 • Maximaal één keer per maand

Meer blogs over

conversie optimalisatie

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?